RENDELÉSEK ÉS INFORMÁCIÓK
info@acuraflex.hu

Mennyi ideig tart az isiász?

ápr 30, 2024 | Isiász

Az NHS szerint az isiász ott van a 20 legfájdalmasabb betegség listáján, amelytől nagy valószínűséggel szenvedhet. Bár az isiász minden korosztályt érint, idősebb korban nagyobb valószínűséggel fordul elő. Ha hinni lehet a statisztikáknak, az isiász a lakosság 10-40%-át érinti.

Mennyi ideig tart az isiász

Hogy meddig tart az isiász, arra nem mindig könnyű válaszolni. Az isiász különböző módon jelentkezik, és jellege függ az állapot okától, valamint attól, hogy mennyire sérült az ideg. Tehát sok tényező határozza meg, hogy meddig tart az isiász.  Ha többet szeretne megtudni róla, olvassa tovább a cikket.

Az isiászideg, az emberi test leghosszabb idege, számos fontos funkcióval rendelkezik: érzékelő funkciót lát el a test izomszövetei esetén, és biztosítja a test motoros funkcióit. Amikor az isiászideg begyullad vagy becsípődik, a hossza miatt a beteg intenzív fájdalmat és kellemetlen érzést érezhet a végtagjai különböző részein, valamint a hát alsó részén, a keresztcsontban vagy a fenékben.

Gyakran előfordul, hogy az isiászt más állapotok is kísérik, például sérülések vagy gyulladásos folyamatok a gerinc alsó részén, fertőző és vírusos betegségek, cukorbetegség, köszvény vagy daganat.

Az isiász tipikus tünetei:

 • Súlyos fájdalom a lábakban, a hát alsó részén, a keresztcsontban, ami minden mozgást megnehezít
 • Bizsergés vagy égő érzés a lábakban
 • Fájdalom a láb hátsó részén
 • Állandó fájdalom a fenékben
 • Izomgyengeség
 • Görcsök vagy zsibbadás a lábban
 • Ülés vagy állás közben rosszabbodó hátfájás
 • Az isiászra jellemző lehet a láz is, amely a gyulladás jele

Ha többet szeretne megtudni az isiászról, kattintson IDE.

Annak ellenére, hogy az isiászban szenvedő emberek hasonló tünetekkel küzdenek, nehéz az állapotot mindig ugyanúgy kezelni. Egyesek már néhány napos fizioterápia után enyhülést tapasztalhatnak, míg mások még évek múltán is érzik a tüneteket. Ha az ideggyökér az ágyéki területen sérül, az hosszú ideig – akár évtizedekig is – fájdalmat okozhat. Ebben az időszakban az isiász okozta fájdalomnak lehetnek kisebb megnyilvánulásai is, és a páciens könnyen megállapíthatja, hogy az állapota mikor fog romlani.

A fiatal és általában egészséges betegek sokkal gyorsabban gyógyulnak. Bizonyos esetekben speciális kezelés nélkül is megszűnnek az isiász tünetei, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen meggyógyítottuk az isiászt. A tünetek megszüntetése nem jelenti azt, hogy az isiász okai is megszűntek, és az isiász bármikor visszatérhet.

Általában mennyi ideig tart az isiász?

Lehetetlen pontosan meghatározni, hogy az isiász átlagosan meddig tart. A fájdalom időtartama a szervezet sajátos jellemzőitől függ. Egyeseknél a fájdalom néhány évente visszatér, és gyorsan elmúlik.

Amikor az isiász akut, a fájdalom nagyon intenzív, amikor először jelentkezik, majd csillapodik, amíg teljesen el nem múlik, mielőtt újra jelentkezne. A krónikus isiász az az állapot, amikor a fájdalmas érzés néhány napig folyamatos, és csak gyógyszerek szedése után csillapodik. Ebben az időszakban úgy érezhetjük, hogy az állapot javul, másrészt viszont rosszabbodhat is.

Íme néhány tényező, amely befolyásolhatja, hogy meddig tart az isiász:

 • A gerincvelői ideggyökerek száma
 • A gerinc ideggyökereinek mérete az ágyéki régió és a keresztcsont környékén
 • Az ízületi rés mérete a keresztcsont területén
 • Az idegbecsípődést vagy gyulladást okozó állapot típusa

Annak a kérdésnek a megválaszolásában, hogy meddig tart az isiász, a következők is segíthetnek:

 • Amikor a tünetek rendszeresen visszatérnek, majd három hét után megszűnnek, az ideg gyulladásának jele.
 • Ha a fájdalom tartós és nem múlik el néhány hónapon belül, akkor becsípődésről beszélünk. Ez az eset hosszabb kezelést igényel, különösen akkor, ha mindkét idegág egyszerre van összenyomva az ágyéki és a keresztcsonti régióban.

Tehát, ha a fájdalom időszakosan jelentkezik, erősödik, majd napközben enyhül, ez valószínűleg az isiászideg gyulladásának jele. Ebben a helyzetben az isiász okozta kellemetlenségek általában 3 héten belül elmúlnak.

Ha a fájdalom intenzív, állandó és a becsípődést is magában foglalja, az isiász valószínűleg 1 hónapnál tovább tart.

Ha az izomszövet károsodott, a gyulladt ideg gyógyulása 6 hónapig vagy akár 1 évig is eltarthat, ha nincs jelen más krónikus betegség. A csontszövet károsodásai esetén az isiász maradandóvá válhat, ami sok kellemetlenséget okoz a betegnek.

Mi a legjobb módszer az isiász kezelésére?

Amint azt Ön is láthatja, nem létezik konkrét válasz arra a kérdésre, hogy meddig tart az isiász. A kezelés időtartama függhet az idegkárosodás mértékétől, a kísérő betegségektől és a terápiás lehetőségektől.

Ha isiász jelentkezik, a következő néhány tanács segíthet a fájdalom enyhítésében:

 • A fizikai aktivitás korlátozása
 • Próbáljon meg pihenni
 • Próbáljon meg pihenni és legalább 1 napig ágyban maradni
 • Próbálja meg fájdalomcsillapítókkal enyhíteni a fájdalmat
 • Kérjen időpontot orvoshoz, ha az állapota nem javul

Az isiász fellángolásai általában nem tartanak sokáig, mivel a fájdalom fokozatosan csökken, és néhány héten belül teljesen megszűnik. A derék és a csípő nyújtása elősegítheti a felépülést.

Mindenképpen forduljon terapeutához, ha:

 • A fájdalomérzet nem múlik el még egy hétig tartó otthoni kezelés után sem.
 • Ha a fájdalom olyan erős, hogy csökkenti az életminőséget, és a fájdalomcsillapítók a mindennapi társai lettek.
 • Ha az isiász okozta fájdalom napról napra rosszabbodik.

A vizsgálat után az orvos a megfelelő szakemberhez irányítja Önt: neurológushoz, ortopédushoz vagy sebészhez.

A terápia hetekig, de néha akár néhány hónapig is eltarthat. A kezelés fő célja, hogy a beteg visszatérjen a normális élethez, és megelőzze a visszaesést.

Mennyi ideig tarthat az isiász

Az isiász otthoni kezelése

Ne feledje, hogy néhány egyszerű, saját maga által is elvégezhető módszer segíthet enyhíteni a kellemetlen tüneteket és helyreállítani a vérkeringést.

 • Hideg borogatás – az isiászideg becsípődése utáni első napokban alkalmazható. Alkalmazzon vékony ruhába tekert jégpakolást a fájdalmas területen 20 percig, naponta többször.
 • Meleg borogatás – 2-3 nappal az isiász kialakulása után alkalmazzák. Alkalmazzon meleg vizet tartalmazó melegítőpárnát az érintett területen 10-15 percig, és naponta többször ismételje meg. Hasznos, ha megpróbálja kombinálni a hideg és a meleg borogatást.
 • Maradjon aktív – A mozgás segíthet megszabadulni az idegbecsípődéstől.
 • Szedjen vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat
 • Nyútsa a derekát és a csípőjét – számos gyakorlat létezik, így kiválaszthatja az Ön számára legmegfelelőbbet.
 • Használjon fájdalomcsillapító krémet – Sokan használnak különféle természetes krémeket (például Acuraflex krémet), amelyek célja a fájdalom enyhítése. Mivel az ilyen termékek természetes összetevőkből készülnek, nincsenek mellékhatásaik. Az Acuraflex termékek, mind a kapszulák, mind a krém kiváló minőségű természetes összetevőkből készülnek (mint például kukruma kivonat, mentol, eukaliptusz, gyömbér, … ), amelyek természetes fájdalomcsillapítóként működnek, gyors fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek, és nagyon hatékonyak krónikus betegségek esetén. Amellett, hogy közvetlenül az érintett testrészekre hatnak, számos pozitív hatásuk van a test minden szervére és testrészére nézve is.

Nézze meg a legjobb krémet az isiász fájdalomra.

Ha az isiász hosszú ideig fennáll, tanácsolja orvosának, hogy írjon fel speciális kezelést.

Az, hogy mennyi ideig tart az isiász, valószínűleg a kezelés módjától függ.

Az isiász kezelésének általános módszerei a következők:

 • Gyógyszerek szedése
 • Fizioterápia
 • Masszázs
 • Gyógynövényterápia és hagyományos gyógyászat

Az, hogy mennyi idő alatt múlik el a fájdalom, a választott kezeléstől függ, és attól, hogy a beteg mennyire gondosan követi a kezeléseket az orvos tanácsait.

Vegye figyelembe, hogy a komplex kezelésnek jobb hatása lesz, mintha csak egyetlen módszert alkalmazna. Abban az esetben, ha a fájdalom túl erős, az orvosok blokkolókat is adhatnak a betegnek – ez szó szerint néhány perc alatt enyhíti a fájdalmat.

Amikor azonban a fájdalomcsillapító hatása megszűnik, és a fájdalmas érzések újra jelentkeznek, egyértelmű, hogy az isiászt fokozatosan és szisztematikusan kell kezelni.

Vigyázzon az egészségére, és ne hagyja figyelmen kívül az első tüneteket, amikor azok jelentkeznek, és kérjen megfelelő orvosi tanácsot.

Ne feledje, hogy az isiászt sokkal könnyebb megelőzni, mint gyógyítani.

Tekintse meg egyéb témáinkat:

Tudja meg, melyek a legjobb kezelési módok isiász esetén.

Természetes alapanyagok

Kapszuláink és krémeink természetes megoldást kínálnak az ízületekkel, izmokkal, isiásszal és ízületi gyulladással kapcsolatos problémákra.

Webáruház

Növelje mozgékonyságát

info@acuraflex.hu

Rendelés és információ

Kövessen minket!

Legutóbbi bejegyzések

Izomfájdalom – okok és legjobb kezelési módszerek

Izmok nélkül elképzelhetetlen az élet, hiszen az izmok teszik lehetővé az olyan létfontosságú funkciókat, mint a légzés, a nyelés és a test részeinek mozgatása. Szinte nincs olyan ember, aki ne tapasztalt volna már izomfájdalmat. Az izomfájdalom jelentkezhet a test...

Reuma és ízületi gyulladás – legjobb természetes kezelés

A reuma nagyon jól ismert kifejezés, és világszerte elterjedt betegségnek számít, amely sokakat érint. Hogy pontosan mit is értünk alatta, az nem mindig egyértelmű, mert a reumának sok változata lehet. Az orvosok ezért „reumás rendellenességekről” is beszélnek, ami...

A legjobb természetes kezelés ízületi gyulladásra

Az ízületi gyulladás az ízületek gyulladásos betegsége, amely rendszeres kezelést igényel. Gyakran nem könnyű megtalálni a az ízületi gyulladás legjobb kezelését. Bár erre a krónikus betegségre nincs gyógymód, még gyógyszeres kezelésekkel sem, az ízületi gyulladás...

Gyakorlatok isiász esetére

Az isiász, bár az egyik leggyakoribb fájdalom, továbbra sem értik sokan az ilyen típusú fájdalmat, amely hirtelen jelentkezik és jelentősen rontja az életminőséget. Az isiász kezelésének első lépése az ok megismerése. Az isiásznak számos oka van, mi pedig a hat...

Legjobb otthoni módszerek az isiász okozta fájdalom kezelésére

Az isiász az a fájdalom, amely akkor jelentkezik, amikor az isiászideg irritációnak van kitéve. A fájdalom általában a hát alsó részén jelentkezik, és a lábakra is kiterjed. Az isiász okozta fájdalom gyötrelmes lehet, és rendkívül ronthatja az életminőséget. Ebben a...

Share This