RENDELÉSEK ÉS INFORMÁCIÓK
info@acuraflex.hu

Mely sportok növelik az ízületi károsodás kockázatát és hogyan lehet megakadályozni?

jan 23, 2024 | Ízületi fájdalom

A tanulmányok kimutatták, hogy a sport jótékony hatással van a porcokra, még az intenzív sportok is. A sport segíthet megőrizni az egészséges porcot, amelynek nincs saját vérellátása, és a tápanyagokat az azt körülvevő ízületi folyadékból szívja fel. A fizikai aktivitás megmozgatja az ízületeket, és tápanyagokban gazdag folyadékot juttat a porcba.

Mely sportok növelik az ízületi károsodás kockázatát és hogyan lehet megakadályozni?

Viszont tény, hogy bizonyos sportok esetén magas az ízületi sérülések kockázata. Nagyon gyakran ezek visszatérő sérülések, amelyek elkoptatják az ízületeket, vagy idővel tartós károsodást okozhatnak.
A lényeg az, hogy mindaddig, amíg vigyáz az ízületeire és megpróbálja csökkenteni a sérülések kockázatát, az intenzív sporttevékenységek is elfogadhatók. Például, ha rendszeresen fut, akkor ne spóroljon a kiváló minőségű, sokkelnyelő cipőkön, és természetesen ügyeljen arra, hogy ízületei tápláltak legyenek.

Sportok, amelyek növelik az ízületi sérülések kockázatát

Labdarúgás – a boka kificamodása és a térdszalagok sérülései a leggyakoribbak a futballisták esetén. De ezek a sérülések nem olyan ártalmatlanok, mint amilyennek látszanak. A boka kificamodása azt jelenti, hogy a szalagok meghúzódnak vagy leválnak egy hirtelen és intenzív bokaficam következtében. Ha a szalagok megnyúlnak, soha nem térhetnek vissza eredeti alakjukhoz. Ez azt jelenti, hogy bokája ekkor már kevésbé stabil, ami növeli a visszatérő ficamok kockázatát a jövőben. A rándulások nemcsak a bokát érintik. Krónikus merevséghez vezethetnek, amely jelentősen befolyásolja a test többi részét, például nehezebb lesz a séta, a láb- és a medencei izmok elveszítik hatékonyságukat és erejüket. Ez alsó háti és csípőfájdalmat okozhat. A térdszalagok sérüléseit általában idővel meg lehet gyógyítani. A térdszalagok ismételt sérülései azonban azt mutatják, hogy több hegszövet képződik, amely hosszú távon megakadályozza az izmok egészséges működését. Labdarúgás közben feltétlenül viseljen megfelelő lábbelit, szedjen elegendő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot, sérülés esetén pihenjen és gyógyítsa meg a sérülést.

Ugró sportok – ilyenkor fontos a térd védelme, mivel a nagyobb nyomás alatt vannak. A kosárlabda remek sport, amely pozitív hatással van a szívre és a tüdőre. A hátránya, hogy a hirtelen megállások, indulások, elfordulások sérüléseket okoznak, melynek a térd és a hát vannak a legjobban kitéve. Ezután az összes nehéz és ismétlődő testmozgással járó gyakorlat rotátor-köpeny sérüléseket okozhat (a vállízület körüli 4 izomcsoport). Ilyen sérülés esetén gyakran szükséges fizioterápiás kezelés és pihenés . A sérülés időben történő kezelésének elmulasztása mozgáskorlátozódásokhoz vezethet. A guggolás és az ugrás ismétlődő mozdulatokkal jár, amelyek az Achilles-ín sérülését okozhatják. Az Achilles-ín akár el is szakadhat, amely hosszabb pihenést és akár műtétet igényelhet.

Futás – Szerezzen be egy minőségi pár futócipőt, és tanuljon meg okosan futni, lassan növelve a kitartását. Iratkozzon be az egyre népszerűbb futóiskolák egyikébe, vagy használjon kezdőknek készült alkalmazást. Idővel fennáll a terhelési törések veszélye (más néven repedések; apróbb repedések, amelyek általában a sípcsonytban fordulnak elő), amely repedt sípcsonthoz vagy sípcsontfájdalomhoz vezethet. Ha ez bekövetkezik, akkor feltétlenül keressen fel egy gyógytornászt. A kis repedések esetén legalább négy hétig tartózkodni kell az aktivitástól, hogy elősegítse a törések gyógyulását. Sportolás során az izmok erősítésére kell törekedni, mert az erősebb izmok erősebb csontokat jelentenek. A sérülés után az edzéshez visszatérve 10% -kal csökkenteni kell a futás hosszát, mivel a kutatások szerint ez 30% -kal csökkenti a jövőbeni törések kockázatát. Több tanulmány kimutatta, hogy azok, akik futás miatti térdfájdalmakra panaszkodtak, korábban nem megfelelően kezelt sérülésekkel rendelkeztek.

Hosszú séták egyenetlen terepen – Ha rendszeresen sétálunk (legalább 10 kilométert) egyenetlen terepen, akkor térdproblémák jelentkezhetnek az ütések és a kanyarok eredményeként. Megelőzésként hasznos lehet pénzt szánni a minőségi cipőkre és botokra, valamint megtanulni őket megfelelő módon használni.

Síelés – Fontos a térd védelme, mivel a sérülések hosszú távú következményekkel járhatnak.

Squash – Ennél a sportnál gyakran előfordul a keresztszalag sérülés, amely fontos a térd stabilitásához. A squash-játékosok általában patellofemorális szindrómában (térdfájdalom vagy térd körüli fájdalom) szenvednek. Ha gyenge izmai vannak, akkor nagyobb a veszélye a sérüléseknek. A sérülések kockázatának csökkentése érdekében vegye fontolóra a jógát és a súlyemelést az izomnövelés érdekében.

Kerékpározás – kiváló testmozgás, mivel aerobik mozgásforma, de egyben hatékonyan erősít. De a sérülések aránya ebben az esetben az egyik legmagasabb. Nem sokat befolyásolja a rugalmasságot vagy a test felső részének erősségét.

Tánc – Noha nagyon kecses tevékenységnek tűnik, a sérülések, a görcsök és az ízületek kiugrása is gyakori. A táncosok közül a balettművészek vannak kitéve a legnagyobb kockázatnak, akik általában deformálják a lábujjaikat. Ez súlyosabb esetekben fájdalmat, kellemetlenséget és nehézségeket okozhat hosszabb séta során. A görcsök általában az izmok túlterhelését jelzik. Amikor ez megtörténik, előfordulhat, hogy a mozgás korlátozódik, és fájdalmat érez. Ha nem ad elegendő időt az ínak és izmok gyógyulásának, akkor az izmok feszültté válhatnak. A térd, a könyök és a vállak elmozdulása szintén nem ritka a táncosoknál. A csukló kiugrásával ez a rész a jövőben érzékenyebbé válik ugyanazon sérülésre. A tánc és más fizikai tevékenységek során fokozatosan kell növelni a test határait, pihenni kell és egészségesen kell táplálkozni, majd ellazítani a fáradt izmokat nyugtató, tápláló és gyógyító összetevőket tartalmazó természetes krémek alkalmazásával.

Jóga – Bár gyógyító hatású testmozgásnak tekintik, az egyes jógapozíciók helytelen vagy túlzott gyakorlása valójában több kárt okozhat, mint előnyt. Például, a lefelé néző kutya póz, amely szinte elkerülhetetlen a legtöbb jógagyakorlat során, kissé ügyetlen szögben gyakorol nyomást a csuklóra. Ha ezt a pózt hosszabb ideig tartják, akkor nyomást helyezhet a csuklóra, és végül terhelési sérüléseket okozhat. Azoknak, akik a múltban ilyen sérüléssel küzdöttek, kerülniük kell az ízületek terhelését, mivel a sérülés további súlyosbodása elváltozást okozhat. Az ekeállás póz nagy nyomást gyakorol a gerincre, potenciálisan váll vagy nyaki sérüléseket okozva. Ha hosszabb ideig kitart egy pózt, vagy ha rossz a technika, súlyos problémákat okozhat a gerinc vagy a porckorong számára. A jógát kezdetben szakképzett oktató felügyelete mellett kell végezni, és alapvető fontosságú a test határainak tiszteletben tartása.

Megelőző intézkedések

Amikor a lehetséges sérülésekről olvas, megkérdőjelezheti a testmozgás valódi fontosságát és hogy Önnek szüksége van-e erre. Természetesen a válasz igen, az óriási előnyök miatt, amelyeket az egészségi állapotára gyakorolhat. A sérülések többsége a nem megfelelő technika vagy túlzott edzés eredményeként következik be. Sérülés esetén azonnal el kell kezdeni a kezelést. Legyen szó pihenésről vagy kiegészítő terápiákról.

A sportolóknak oda kell figyelniük magukra, és ortopédussal vagy gyógytornásszal konzultálva vigyázniuk kell egészségükre. Szintén nagyon fontos, hogy elegendő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot vigyenek be, megfelelő krémekkel masszázsokat végezzenek és minőségi eszközöket használjanak. Ha már volt valamilyen súlyos sérülése vagy más problémája van, érdemes olyan sportot választani, mely során a sérülések nem olyan gyakoriak.

Kisebb kockázatot jelentő sportok

  • Sík terepen történő séta – általában kevésbé befolyásolja a térdét, mint az egyenetlen terepen történő séta, a füvön történő séta pedig még jobb.
  • Kerékpározás az edzőteremben – remek aerobik mozgás még a csuklója számára is, mivel kevesebb a sérüléseket okozó esések kockázata. De ez a fajta edzés nem növeli a rugalmasságot vagy a test felső részének erősségét, ezért további kiegészítő tevékenységeket kell végezni.
  • Evezőgép – jó edzés, minimális sérülési kockázattal.
  • Úszás – szintén nagyszerű tevékenység.

Természetes alapanyagok

Kapszuláink és krémeink természetes megoldást kínálnak az ízületekkel, izmokkal, isiásszal és ízületi gyulladással kapcsolatos problémákra.

Webáruház

Növelje mozgékonyságát

info@acuraflex.hu

Rendelés és információ

Kövessen minket!

Legutóbbi bejegyzések

Izomfájdalom – okok és legjobb kezelési módszerek

Izmok nélkül elképzelhetetlen az élet, hiszen az izmok teszik lehetővé az olyan létfontosságú funkciókat, mint a légzés, a nyelés és a test részeinek mozgatása. Szinte nincs olyan ember, aki ne tapasztalt volna már izomfájdalmat. Az izomfájdalom jelentkezhet a test...

Reuma és ízületi gyulladás – legjobb természetes kezelés

A reuma nagyon jól ismert kifejezés, és világszerte elterjedt betegségnek számít, amely sokakat érint. Hogy pontosan mit is értünk alatta, az nem mindig egyértelmű, mert a reumának sok változata lehet. Az orvosok ezért „reumás rendellenességekről” is beszélnek, ami...

A legjobb természetes kezelés ízületi gyulladásra

Az ízületi gyulladás az ízületek gyulladásos betegsége, amely rendszeres kezelést igényel. Gyakran nem könnyű megtalálni a az ízületi gyulladás legjobb kezelését. Bár erre a krónikus betegségre nincs gyógymód, még gyógyszeres kezelésekkel sem, az ízületi gyulladás...

Gyakorlatok isiász esetére

Az isiász, bár az egyik leggyakoribb fájdalom, továbbra sem értik sokan az ilyen típusú fájdalmat, amely hirtelen jelentkezik és jelentősen rontja az életminőséget. Az isiász kezelésének első lépése az ok megismerése. Az isiásznak számos oka van, mi pedig a hat...

Legjobb otthoni módszerek az isiász okozta fájdalom kezelésére

Az isiász az a fájdalom, amely akkor jelentkezik, amikor az isiászideg irritációnak van kitéve. A fájdalom általában a hát alsó részén jelentkezik, és a lábakra is kiterjed. Az isiász okozta fájdalom gyötrelmes lehet, és rendkívül ronthatja az életminőséget. Ebben a...

Share This