RENDELÉSEK ÉS INFORMÁCIÓK
info@acuraflex.hu

Isiász

ápr 30, 2024 | Isiász

Az isiász egy fájdalmas állapot, amelyet a gerincvelőből kilépő nagy ideg – nervus ischiadicus – gyökerére gyakorolt nyomás okoz. Az isiász a hát alsó részén jelentkező fájdalomként nyilvánul meg, amely a fenék területére, a lábszárra és a lábfejre is átterjed. Az isiász nem betegségre, hanem egy tünetcsoportra utal, amely magában foglalja a deréktáji fájdalmat (lumbágó), csípőfájdalmat, lábfájdalmat, zsibbadást és a mozgás korlátozottságát.

Isiász

Az isiászideg az egyik leghosszabb és legnagyobb ideg az emberi testben. A gerincvelő gyökerétől a gerincvelőn húzódik keresztül, át az egész a medencén, végig a lábszár hátsó részén, és a lábfejnél végződik. Az isiászidegre nehezedő nyomás jól felismerhető, éles fájdalmat okoz, amit isiásznak nevezünk, és még az állást vagy az ülést is megnehezíti.

Isiász – a combideg gyulladása a szaknyelvben még mindig isiász neuralgia vagy lumbális radikulopátia néven ismert.

Mi okozza az isiászt és meddig tart az isiász? Ebben a cikkben mindent megtudhat az isiász tüneteiről és az isiász kezeléséről.

Tartalom:

 • ISIÁSZ
 • AZ ISIÁSZ TÜNETEI
 • MI OKOZZA AZ ISIÁSZT?
 • HONNAN TUDOM, HOGY ISIÁSZOM VAN-E?
 • MI A LEGJOBB KEZELÉS ISIÁSZRA?
 • HOGYAN LEHET MEGELŐZNI AZ ISIÁSZ OKOZTA FÁJDALMAT?

Érdekességek az isiászról:

 • Az emberi testben lévő idegek teljes hossza körülbelül 72 kilométer. Az isiászideg a leghosszabb.
 • Az isiász a férfiakat valamivel gyakrabban érinti, mint a nőket
 • Az isiász általában 35 és 50 éves kor között jelentkezik
 • Az idősebbeknél nagyobb az isiász kockázata
 • Becslések szerint az emberek 40%-a szenved isiászban, legalább életében egyszer.

Isiász

Az isiász olyan fájdalmat okoz, amely rendkívül éles, erős és intenzív, és egy szúráshoz vagy akár egy áramütéshez hasonlítható. Általában a lábban jelentkező isiász okozta fájdalom a testnek csak az egyik oldalára terjed ki.

Az isiászban szenvedő ember sugárzó fájdalmat érez, amely a hát alsó részétől a fenéken át a combig tart, és az alsó lábszáron keresztül a lábfejre is átterjedhet. Az isiász nem diagnózis, de a neve magában foglalja az olyan tüneteket, mint:

 • fájdalom a lábakban
 • bizsergés a lábakban
 • fájdalom a hát alsó részén (lumbágó)

A deréktáji fájdalom a fenéken át a lábszárra és a lábfejre is átterjed, és a hosszan tartó ülés vagy állás súlyosbíthatja a fájdalmat.

A leggyakoribb okok a következők:

 • porckorongsérv
 • gerincvelő-szűkület vagy a gerinccsatorna szűkülete
 • a gerinc degeneratív betegségei
 • spondylolisthesis (csigolyaelcsúszás)
 • piriformis-szindróma vagy a keresztcsont-ízület diszfunkciója.

isiasz info

Bár az isiásszal járó fájdalom súlyos is lehet, a legtöbb esetben sebészeti kezelés nélkül is megszűnik néhány héten belül. A fájdalom nagyon változó lehet, az enyhétől a súlyosig terjedhet. Néha olyan érzés lehet, mint egy áramütés. A fájdalom fokozódhat, ha az illető köhög vagy tüsszent, és a hosszan tartó ülés súlyosbíthatja a tüneteket. Általában csak a test egyik oldala érintett. Egyesek remegést, bizsergést is éreznek a lábakban, valamint fájdalmat tapasztalnak a csípőben és a lábakban, vagy izomgyengeséget az érintett lábban vagy lábfejben. Egyeseknél a láb egyik részén fájdalom, a másik részén pedig merevség jelentkezik.

Az esetek többségében az isiász okozta fájdalom legfeljebb hat héten belül megszűnik.

Az isiász tünetei

Az isiászt, amelynek tünetei nagyon nyilvánvalóak, erős és intenzív fájdalom jellemzi, amelyet bizsergés kísér, vagy az érzékelés elvesztése a láb egyik részén. Az isiász különböző tünetekkel jelentkezhet, például:

 • a fájdalom a mérsékelttől az erősig terjed
 • éles fájdalom a hát alsó részén, amely az egyik lábra is átterjed
 • égő vagy bizsergő érzés az egész lábszárban
 • lábmerevség
 • korlátozott lábfunkciók
 • ülés közben erősödő fájdalom

A fájdalom különböző helyeken érezhető, például a combban, a fenékben, a hát alsó részén, a lábszár alsó részén, és a combideg mentén folytatódik, egészen a lábfejekig és a lábujjakig. Az isiász okozta fájdalom általában az egyik lábban jelentkezik, és bármilyen mozgás vagy kísérlet arra, hogy leüljünk, vagy kinyújtsuk a lábat, illetve a testsúlyt az egyik lábról a másikra helyezzük át, tovább rontja az állapotot. Mivel az isiászideg a gerincet köti össze a lábak és a lábfejek izmaival, az isiász egyes izmok fokozatos gyengüléséhez, sőt részleges sorvadásához is vezethet.

Bizonyos esetekben az alsó lábszár behajlítása és a lábfej felemelése jelenthet különös problémát. Súlyos esetekben vizeletinkontinencia is kialakulhat, az isiászideg és az idegrendszer más, belső szervekért felelős perifériás idegpályáinak szoros kölcsönhatása miatt.

Bár az isiász erős fájdalmat okoz, sokan sokáig csak tűrik a fájdalmat. Az orvosok azt javasolják, hogy forduljanak segítséghez és ne halogassák a kezelést, még az első kellemetlenséget okozó tünetek megjelenésekor sem. Az isiász nemcsak az életminőséget rontja, hanem számos rövid és hosszú távú egészségügyi következménye is lehet.

Meddig tart az isiász? Olvasson tovább

Mi okozza az isiászt?

Az isiászideg, amely egyben a test legnagyobb és leghosszabb idege is, mélyen a farizomban és a lábszárban helyezkedik el, nem tud könnyen sérülni. Ez azonban mégis gyakran előfordul, és számos ok vezet isiászhoz.

Isiászt okozhat:

 • Porckorongsérv – minden porckorongnak van egy erős külső rétege és egy lágyabb belső része, amely a csigolyákat bélelő lengéscsillapítóként működik mozgás közben. Ha a porckorong összeesik, ami az öregedési folyamat során vagy sérülés következtében következhet be, a porckorong belső része kidudorodhat vagy megrepedhet a külső rétegen keresztül (porckorongsérv). A porckorong kiálló belső része nyomhatja vagy irritálhatja az ideggyökeret, és akár fel is sértheti.
 • Lumbális gerincvelő szűkület – az ágyéki gerinccsatorna szűkülete nyomja az isiászideg gyökerét (vagy néha a gerincvelőt). Lehet veleszületett és vagy később kialakult. A később kialakult ágyéki gerincvelő-szűkület az isiász gyakori oka középkorú vagy idős betegeknél. Okai többnyire degeneratívak, mint például a spondilózis vagy a discopathia.
 • Életmódbeli okok – életkor, elhízás, nehéz fizikai munka, hosszas ülés, rendszertelen testmozgás, magas sarkú cipők viselése, puha matracon való fekvés.
 • Egyéb betegségek miatti okok – gerinctumor, fertőzés, törés, cukorbetegség, izomgörcs.
 • A terhesség egy különálló állapot, amely változásokat okoz a szervezetben. A terhesség alatt gyakran előfordul a hát alsó részén jelentkező fájdalom az isiászidegre gyakorolt nyomás következtében.
  Ez akkor fordulhat elő, ha a magzat túl nehéz, és így nyomást gyakorol a közeli szervekre. Emellett a terhesség alatti túlsúly is extra terhelést jelent a porckorongokra és az ízületekre, ami isiászhoz vezethet.

Nagyon gyakran az emberek nem veszik észre az isiász kialakulását, és az ismételt fájdalmas állapotokat és kellemetlenségeket a fáradtságnak tulajdonítják. Ilyenkor az illető nem változtat a megszokott életmódján, ugyanúgy dolgozik tovább, terhelve a hát alsó részét. Ez azonban még rosszabbá teheti az állapotot. A szorongás, a stressz, a negatív érzelmek és a jövőtől való félelem szintén izomfeszültséget okoz és befolyásolja az egészséget.

Honnan tudom, hogy isiászom van-e?

Az isiász okozta fájdalom olyan erős lehet, hogy lehetetlenné teszi a járást vagy az állást. A fájdalom mozgás és megerőltetés hatására fokozódik, még olyan minimális cselekvések esetén is, mint a nevetés, tüsszentés vagy köhögés. Ebben az esetben ajánlatos neurológushoz fordulni, aki a pácienssel folytatott beszélgetés után meghatározza a fájdalom jellegét, időtartamát és számos olyan tényezőt, amelyek hozzájárulnak a fájdalom kialakulásához. Mivel a fájdalom akkor a legerősebb, amikor az ember megpróbálja felemelni a kinyújtott lábát, pontosan ez az a helyzet, amelyben az orvosok nagy bizonyossággal felismerhetik az isiászt – ez Lasegue teszt. A teszt során a beteg kinyújtott lábbal a hátán fekszik. Az orvos lassan és egyenletesen felfelé emeli a kiegyenesített lábat. Eközben a másik tenyerével úgy tartja a térdet, hogy az ne legyen behajlítva. A láb addig emelkedik a magasba, amíg a fájdalom vagy a kellemetlen érzés nem jelentkezik a fenékben és a comb hátsó részén. A lábak szögét megközelítőleg méri meg. A vizsgálat pozitívnak tekinthető, ha a szög, ameddig a láb fel tud emelkedni, kisebb, mint 90 fok, ami az ideg erős irritációját jelzi, és további vizsgálatokat és terápiát igényel.

Honnan tudom, hogy isiászom van-e?

Az isiász esetében alkalmazott egyéb diagnosztikai módszerek a következők:

 • Röntgenvizsgálat – amely megállapíthatja a gerinc vagy a porckorongok érintettségét.
 • Ultrahangdiagnosztika, MRI – amely meghatározhatja a károsodás és az idegek érintettségének pontos helyét.

Orvosi beavatkozást igénylő, isiászhoz kapcsolódó szövődmények

Bár a legtöbb ember teljesen felépül az isiászból, gyakran kezelés nélkül is, az isiász potenciálisan maradandó idegkárosodást is okozhat. Ezért fontos, hogy orvosi segítséget kérjen a következő esetekben:

 • Izomgyengeség – a becsípődött ideg következtében jelentkezik, és ha ez az állapot hosszú ideig fennáll, krónikus izomgyengeséghez és akár izomsorvadáshoz is vezethet.
 • Lábműködési zavar – a láb szó szerint megroggyan. Ez az alsó lábszár és a lábfej elülső részének rendkívüli izomgyengesége miatt következik be. Ez az isiász egyik legszélsőségesebb szövődménye.
 • Az érzékelés elvesztése – mivel az isiász ideg felelős a fenék és a lábak érintésérzékenységéért, az idegkompresszió bizsergő érzéshez vezethet, mintha hangyák másznának végig a lábon, súlyos esetben pedig az érzékelés teljes elvesztéséhez vezethet.
 • Inkontinencia – az isiászidegre nehezedő nyomás súlyos esetben vizelet- és/vagy székletinkontinenciát okozhat. Az inkontinencia a vizelet akaratlan ürítése, függetlenül attól, hogy kisebb vagy nagyobb mennyiségű vizeletről van szó. Számos tényező vezethet inkontinenciához, és az egyik ritkább ilyen tényező az isiász.

Az isiász kezelése

Az isiász kezelését nem szabad elhanyagolni, már a betegség tüneteinek első megjelenésekor sem. Mielőtt bármilyen terápiába kezdene, meg kell határozni az isiász pontos okát, amelytől az egész kezelés függ. Mivel az isiász elég hirtelen jelentkezhet, mielőtt még megszervezhetnénk egy szakorvosi vizsgálatot, az alábbi lépések nyújthatnak elsősegélyt az isiász kezelésére.

Isiász elsősegély

 • Pihenés, mozgáskorlátozás – a súlyos fájdalom kezdeti szakaszában a mozgás korlátozására van szükség, amíg a fájdalom nem enyhül. A test mindig legyen meleg és száraz.
 • Feküdjön le egy kemény felületre. Fontos, hogy a hátat tehermentesítsük, és a lábunk alá párnát vagy törölközőt is tehetünk.
 • A hideg borogatás segít a fájdalom első jeleinél. Tegyük a fájó pontra körülbelül 15-20 percre, és ismételjük meg az eljárást 2-3 óránként
 • Vegyen be fájdalomcsillapítót

Krónikus isiász esetén alváshoz és üléshez kemény felület használata ajánlott. Kerülni kell továbbá a a fizikai túlterhelést, a hipotermiát, a hátizmok túlterhelését és a nehéz súlyok emelését. Ugyanakkor azonban aktív életmódot kell folytatni, gondoskodni kell a megfelelő táplálkozásról és az egészséges testsúly fenntartásáról.

Az isiász konzervatív kezelése

Az isiász konzervatív kezelési módszerei:

 • Az akut fázisban alkalmazott fájdalomcsillapítók célja a fájdalom csökkentése, az izomgörcsök enyhítése, a vérkeringés javítása az érintett területen, valamint a duzzanat és a gyulladás megszüntetése. A nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) a fájdalomcsillapítók csoportjába tartoznak, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásúak. Erős fájdalom esetén, és ha a gyulladás nem szteroidmentes fájdalomcsillapítókkal nem szüntethető meg, kortikoszteroid gyógyszerek is alkalmazhatók, bár az ilyen kezelés 2 hétnél hosszabb ideig nem ajánlott.
 • Injekciók – erős fájdalom esetén a gyulladás epidurális szteroid injekcióval csökkenthető. Az injekciót közvetlenül a fájdalmas területbe adják, és rövid időn belül enyhíti a fájdalmat, bár nem minden betegre hat egyformán. Az injekciók célja a gyulladás és a fájdalom csökkentése, hogy a beteg továbbra is normálisan tudjon mozogni, hogy fizikoterápiát végezhessen.
 • Fizikoterápia – Ajánlott az isiász orvosi kezelését fizioterápiával kombinálni, mivel az ilyen integrált megközelítés segít lerövidíteni a számos mellékhatással járó gyógyszerek szedésének időtartamát és javítani a terápia eredményeit.

A fizikoterápia magában foglalhatja:

 • Ultrahangos kezelés, amely 5 cm mélységig képes behatolni a szövetekbe, és így serkenti a vérkeringést és a nyirokelvezetést. Ez a módszer gyulladáscsökkentő és erős fájdalomcsillapító hatással bír, és csökkenti az izomgörcsöket.
 • A mágnesterápia egy mágneses mezőt alkalmazó kezelési módszer, amely javítja a sejtek működését és enyhíti a fájdalmat.
 • Az elektroforézis a fizioterápiában régóta alkalmazott módszer, amely során a gyógyszert elektromos áram segítségével fecskendezik be az érintett területre.

Az isiász alternatív kezelése

Bár az említett fájdalomcsillapítókkal és nem-szteroid gyógyszerekkel végzett kezelés meglehetősen hatékony, fontos megemlíteni a számos mellékhatást, amelyet ezek a gyógyszerek okoznak, és azt, hogy hosszú távú használatuk súlyos szövődményeket okozhat és károsíthatja a szervezetet. Ezért nem meglepő, hogy sok beteg fordul az isiász alternatív gyógymódjai felé, amelyek szintén hatásosnak bizonyultak az isiász okozta fájdalom enyhítésében.

 • Csontkovács isiász esetén – a hivatásos csontkovács által végzett módszer a gerinc kiegyenesítését célozza, ami segíti csökkenti a fájdalmat, enyhíti az izomösszehúzódást és csökkenti az isiász esetén fellépő izomgörcsöket.
 • Akupunktúra isiász esetén – ősi alternatív kezelés, mely során az isiászt a fájdalom területéhez közeli fájdalommentes tűszúrásokkal kezelik.
 • Isiász masszázs – az akut gyulladás elmúlása után bármilyen típusú masszázs hasznos lehet (pl. klasszikus masszázs, köpölyözés és akupunktúra). Ez az eljárás segít enyhíteni a feszültséget, enyhíti a fájdalmat és megszünteti a kellemetlen érzést. Mindegy, hogy milyen típusú masszázsról van szó, a masszázs javítja a véráramlást, segít eltávolítani a nyirokcsomó eltömődést és enyhíti a fájdalmat. A fizioterápiával kombinált isiászmasszázs nagyban segít csökkenteni a fájdalmat.

Isiászgyógyszerek

Számos olyan gyógyszeres vagy természetes gyógymód létezik, amely enyhíti az isiász tüneteit, vagy megelőző hatású. Az orvosok és a betegek általában úgy döntenek, hogy a gyógyszeres és természetes gyógyszereket egyszerre, kombináltan szedik. Általában az orvosi gyógyszereket rövid ideig szedik, mert a természetes gyógyszerekkel ellentétben mellékhatásokat okozhatnak.

Az isiász természetes kezelése

Recept nélkül is vásárolhat természetes gyógyszereket, például Acuraflexet. Az Acuraflex kapszulák és krém hatásos enyhe tünetek esetén vagy az isiász kezdeti szakaszában, illetve közepesen súlyos és súlyos esetekben a gyógyszeres terápia kiegészítéseként. Az Acuraflex termékek kapszulák és krémek formájában kaphatók.

Az Acuraflex kapszulák kurkumin kivonatot tartalmaznak, amely erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, hasonlóan a vényköteles gyulladáscsökkentő gyógyszerekhez. Továbbá gyömbért és indiai tömjén kivonatot tartalmaznak, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonságai szintén jól ismertek. Kalciumot és magnéziumot, valamint B1- és B6-vitamint is tartalmaznak, amelyek fontosak az idegrendszer és az izomműködés normális működéséhez.

Az Acuraflex krém kiváló minőségű olajokat, E-vitamint, aloe verát, cayenne-borsot és mentát tartalmaz, amelyek fájdalomcsillapító tulajdonságai révén azonnali enyhülést biztosítanak a fájó pontra dörzsölve, és táplálják a bőrt. Olyan növényi összetevőket is tartalmaz, mint a kurkumin, a gyömbér, az aloe vera és sok egyéb, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak. A kapszula és a krém nem okoz mellékhatásokat, és más gyógyszerekkel is kombinálható.

Isiász oka, tünetei és kezelése

Találja meg a legjobb krémet isiász okozta fájdalomra. 

Hogyan előzhetjük meg az isiász okozta fájdalmat?

Az isiász okozta fájdalmat nem mindig lehet megelőzni, mert az okai nagyon különbözőek, de az életmódra és az általános az egészségünkre való odafigyeléssel elkerülhető, vagy a lehető legkevesebb szövődménnyel lehet túljutni rajta. Íme néhány intézkedés az isiász okozta fájdalom megelőzésére:

 • Rendszeresen végezzen isiászt megelőző gyakorlatokat – edzés közben figyeljen a törzsizmokra (has- és hátizmok), és a farizmokra, amelyek a megfelelő testtartáshoz és az egészséges gerinchez szükségesek. Az isiászt megelőző gyakorlatokat otthon is el lehet végezni, miután a gyulladás akut fázisa elmúlt. Az isiászt megelőző gyakorlatok nagymértékben javítják a fájdalmas állapotot, fokozzák a vérkeringést és csökkentik az ágyéki fájdalmat. A leggyakoribbak a hát nyújtása érdekében végzett gyakorlatok, majd a has- és hátizmok erősítésére irányuló gyakorlatok következnek. Számos tényezőtől függően az isiászt megelőző gyakorlatokat és a terápiát minden egyes betegre egyénre szabottan kell kialakítani.
 • Ülés közben figyeljünk a testtartásra – válasszunk olyan széket, amely megtámasztja a hát alsó részét, karfával és forgatható talppal rendelkezik. Ha nincs ilyen széke, tegyen egy kisebb párnát a háta mögé.
 • Tanulja meg úgy használni a testét, hogy kevésbé terhelje meg – ha sokáig áll, időnként támassza egyik lábát egy székre vagy kis dobozra. Ha valamilyen nehéz dolgot emel, haggya, hogy az alsó végtagjai végezzék a munka nagy részét.
 • Legyen aktív, mozogjon többet, és éljen egészséges életmódot – részesítse előnyben a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket, és ne feledkezzen meg arról, hogy csak mértékkel fogyasszon sót. Korlátozza a zsíros, sült és füstölt ételek, valamint a kávé és az erős tea fogyasztását.
 • Kerülje a stresszt vagy tanulja meg kontrollálni az érzelmeit
 • Kerülje a hipotermiát
 • Ellenőrizze a súlyát, a túlsúly minden szerv ellensége

Itt olvashat többet a legjobb vény nélkül kapható isiász elleni gyógyszerekről

Természetes alapanyagok

Kapszuláink és krémeink természetes megoldást kínálnak az ízületekkel, izmokkal, isiásszal és ízületi gyulladással kapcsolatos problémákra.

Webáruház

Növelje mozgékonyságát

info@acuraflex.hu

Rendelés és információ

Kövessen minket!

Legutóbbi bejegyzések

Izomfájdalom – okok és legjobb kezelési módszerek

Izmok nélkül elképzelhetetlen az élet, hiszen az izmok teszik lehetővé az olyan létfontosságú funkciókat, mint a légzés, a nyelés és a test részeinek mozgatása. Szinte nincs olyan ember, aki ne tapasztalt volna már izomfájdalmat. Az izomfájdalom jelentkezhet a test...

Reuma és ízületi gyulladás – legjobb természetes kezelés

A reuma nagyon jól ismert kifejezés, és világszerte elterjedt betegségnek számít, amely sokakat érint. Hogy pontosan mit is értünk alatta, az nem mindig egyértelmű, mert a reumának sok változata lehet. Az orvosok ezért „reumás rendellenességekről” is beszélnek, ami...

A legjobb természetes kezelés ízületi gyulladásra

Az ízületi gyulladás az ízületek gyulladásos betegsége, amely rendszeres kezelést igényel. Gyakran nem könnyű megtalálni a az ízületi gyulladás legjobb kezelését. Bár erre a krónikus betegségre nincs gyógymód, még gyógyszeres kezelésekkel sem, az ízületi gyulladás...

Gyakorlatok isiász esetére

Az isiász, bár az egyik leggyakoribb fájdalom, továbbra sem értik sokan az ilyen típusú fájdalmat, amely hirtelen jelentkezik és jelentősen rontja az életminőséget. Az isiász kezelésének első lépése az ok megismerése. Az isiásznak számos oka van, mi pedig a hat...

Legjobb otthoni módszerek az isiász okozta fájdalom kezelésére

Az isiász az a fájdalom, amely akkor jelentkezik, amikor az isiászideg irritációnak van kitéve. A fájdalom általában a hát alsó részén jelentkezik, és a lábakra is kiterjed. Az isiász okozta fájdalom gyötrelmes lehet, és rendkívül ronthatja az életminőséget. Ebben a...

Share This