RENDELÉSEK ÉS INFORMÁCIÓK
info@acuraflex.hu

Az ízületek regenerálása – tudja meg, hogyan lehetséges

jan 28, 2024 | Ízületi fájdalom

A súlyosan sérült ízületeket, függetlenül az okától, helyettesíthetjük endoprotézissel (mesterséges ízület), de ez mindig az utolsó lehetőség. Az ízületregenerálás egyik innovatívabb megközelítése a zsírszövetből vett őssejt-injekció. Az őssejtek a csontvelőben és a zsírszövetben találhatók, és bármilyen sejttípussá képesek átalakulni, vagyis bármilyen szövetet képesek megformálni – akár szalag, ín, csont vagy izomszövet is lehet belőlük. A módszer nagy ízületek, például a térd és csípő esetén alkalmazható, és öregedés vagy más okok okozta elváltozások esetén is alkalmazható. Az eljárást szakembernek kell elvégeznie.

Az ízületek regenerálása – tudja meg, hogyan lehetséges

Vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó étrendkiegészítők az ízület regenerálódása érdekében

 

Vitaminok

Bár a tudományos kutatások továbbra sem elegendők a táplálkozás ízületi megújulásra gyakorolt hatása terén, minden egyes betegnek javasoljuk, hogy vegyen be olyan ételeket az étrendjében, amelyek nyilvánvalóan jótékony hatást gyakorolnak az általános egészségre, valamint bizonyos testrészekre, például az izom-csontrendszerre. Néhány ezek közül:

  • Cianidin – anticián pigment olyan élelmiszerekben, mint a cseresznye, a szőlő, az áfonya, a szeder és vörös káposzta. Laboratóriumi körülmények között végzett tesztelés során kimutatták, hogy a cianidin jótékony hatással van a váll sérült sejtjeire.
  • Kollagén – Az izmok, az ínak és az ízületek legtöbb fehérje kollagénből áll, ami azt jelenti, hogy ezen testrészek helyreállításának a kollagén helyreállítására kell összpontosítania. Tanulmányok kimutatták, hogy azok a férfiak, akik naponta 20 g savófehérjét fogyasztottak, elősegítették a négyfejű izmok és térdkalács izmok ínainak megerősödését.
  • C-vitamin – nélkülözhetetlen a kollagén képződéséhez. Azok a tanulmányok, amelyekben az alanyok nagyobb mennyiségű C-vitamint fogyasztottak, kimutatták, hogy van kapcsolat a vitamin és a nagyobb csontsűrűség között. Egy tanulmány kimutatta azt is, hogy a nagyobb C-vitamin adagok felgyorsíthatják az Achilles-ín gyógyulását.
  • D-vitamin – a csontok szinte teljes egészükben kalciumból állnak, és így kortól és nemtől függően érdemes szedni. A kalcium fő célja az csontritkulás megelőzése. Alapvető fontosságú a csontok és fogak egészségének megőrzéséhez, az ideg- és izomrendszer megfelelő működéséhez, a pulzus, a vérnyomás és a véralvadás szabályozásához, valamint a hormonális egyensúly szempontjából is fontos, de sokan nem tudják, hogy a kalciumhoz szükség van a D-vitamin felszívására. A D-vitamin szerepe a vér normál kalcium- és foszforszintjének fenntartása a vér felszívódásának és tárolásának szabályozásával. Hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez és az izomműködés fenntartásához. A D-vitamin közvetlenül hat a porcra, ösztönözve az azt termelő sejtek megemelkedett termelését.

A kollagén tényleg hatékonyan regenerálja az ízületeket?

 

Kollagén

A kollagén az állatvilág legelterjedtebb fehérjéje. 16 típusú kollagén létezik, de a test szinte összes kollagénje I, II vagy III típusú. Az I. és a III. típus megtalálható a bőrben, az ínakban, a szervekben és a csontokban. A II. típusú kollagén a porcokban található, ezért összeköthető az ízületi gyulladással.

A kollagén aminosavakból (fehérjék építőkövei) termelődik. A kollagén étrendkiegészítőként történő fogyasztása lehetővé teszi a test számára, hogy az aminosavakat használja az ízületi porc védelmére és helyreállítására.

A kollagént tartalmazó étrendkiegészítők típusai

Három típusú kollagén-kiegészítő létezik: a zselatin és a hidrolizált kollagén állati eredetű és a feldolgozásuk terén különbözik, a nem denaturált II. típusú kollagén egy természetesen kezeletlen formája a kollagénnek.

A zselatin és a hidrolizál kollagént nagy fehérjékből kisebb darabokra bontják. Ha a kollagént hosszú ideig főzik (mint a csontlevesben), zselatinná bomlik. A kollagént tovább bonthatjuk aminosavakká, amit kollagén-hidrolizátumnak, hidrolizált zselatinnak, kollagénpeptideknek vagy hidrolizált kollagénnek nevezünk.

A nem denaturált kollagén nem bontható kisebb proteinekre vagy aminosavakra. Nem denaturált II. típusú kollagén (UC-II) nem a test gyógyítására szolgál. Az orális tolerancia nevezetű folyamat során nagyon alacsony dózisú II. típusú kollagént visznek be, hogy a test immunrendszere megtanulja, hogy a saját kollagénjeit nem szabad megtámadni.

Táplálkozási szempontból nehéz eldönteni, hogy hidrolizált kollagén-kiegészítőt, egy darab csirkét vagy babot evett. Ezek mind a fehérjeforrások, és amikor az emésztőrendszer aminosavakra bontja őket, nem különböznek egymástól.

Miért szedjen kollagént tartalmazó étrendkiegészítőket?

A hidrolizált kollagén-kiegészítők kutatásinak eredményei vegyesek. Néhány apró tanulmány, köztük a British Journal of Sports Medicine 2017-ben közzétett áttekintő cikke kimutatta, hogy a kollagén-kiegészítőket szedő emberek fájdalomcsillapító hatást érzékelnek.

A II. típusú kollagén vizsgálatát még nem fejezték be. A Nutrition Journalban közzétett 2016. évi tanulmány 191 oszteoartritiszben szenvedő személyt három csoportra osztott: az egyik csoport placebót kapott; a másik csoport II. típusú kollagént kapott, a harmadik csoport pedig kondroitin-szulfát-kiegészítőket. 180 napos kezelés után a II. típusú kollagént szedő csoport kevesebb fájdalmat, merevséget és nagyobb mobilitást érzett a placebo csoporthoz képest (és elhanyagolhatóan jobb eredményeket mutattak, mint a kondroitint használó harmadik csoport).

kondroitin-szulfát csökkenti a fájdalmat, védi és – mint egyes vizsgálatok kimutatták – serkenti az új porc kialakulását. A kondroitin-szulfát egy glikozaminoglikán, a porc természetes alkotóeleme, amely az összes emlős kötőszöveteiben található. Leggyakrabban cápák porcból nyerik ki. A kondroitin szinoviális folyadékot képez, amely táplálja az ízületet és védi azt a mechanikai károsodásoktól. Az öregedéssel ezek a szerkezetek elhasználódnak és nehezebben gyógyulnak, és bomlásuk fájdalommal és sérülésekkel jár. Megalapozza a krónikus ízületi gyulladás kialakulását, de az ízületek különböző mechanikai sérüléseinek könnyebb előfordulását is. A kondroitin-szulfát használata növeli a degenerált ízületek mobilitását, csökkenti a fájdalmat és a szteroidmentes gyulladáscsökkentő gyógyszerek szükségességét.

De térjünk vissza a II. Típusú kollagén tesztekhez. A reumás artritiszben szenvedő betegeken végzett vizsgálatok vegyes eredményeket mutattak. Egy 2009-ben végzett kettős vak vizsgálat során több mint 500 reumás artritiszben szenvedő ember vett részt, a nem denaturált kollagén csökkentette a résztvevők fájdalmát, a reggeli merevségét, az érzékeny ízületek és a duzzadt ízületek számát, a metotrexát viszont nem. Az Arthritis Research and Therapy folyóiratban közzétett tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a II. típusú kollagén biztonságos és hatékony a reumás artritisz kezelésében. Nincs elegendő bizonyíték arra, hogy minden artritiszes beteg részesülne bármilyen kollagénkiegészítőből. A jelenlegi tanulmányok azonban biztató eredményeket mutattak, és a kutatás tovább zajlik.

Életmód

Életmód

Ha az ízületek következő kezelései mellett dönt: mesterséges ízületek beültetése, őssejt-kezelés, vagy megnöveli az egyes ételek és étrendkiegészítők bevitelét, akkor egyetlen módszer sem lesz elég, ha csak önmagában alkalmazzák. Az ízületi problémák sikeres enyhítése érdekében a legjobb, ha multidiszciplináris megközelítést alkalmazunk. Néhány fontosabb tipp:

  • Vigyázzon a súlyára, hogy csökkentse az ízületek terhelését.
  • Csökkentse a gyulladást, erre a célra használjon gyulladáscsökkentő gyógyszereket, ha orvosa felírja azokat, és kerülje a gyulladást okozó ételeket.
  • Használjon fájdalomcsillapító krémeket (pl. Acuraflex).
  • Győződjön meg arról, hogy elegendő mennyiségű vitamint, ásványi anyagot és omega-3 zsírsavat fogyaszt. Ha úgy érzi, hogy ehhez nem elegendők az ételek, szedjen étrendkiegészítőket.
  • Eddzen és mozogjon eleget ahhoz, hogy fenntartsa a mozgékonyságot és erősítse az izmokat, amelyek támogatják a csontokat.
  • Lehetőleg száraz éghajlaton tartózkodjon, és kerülje a nedves területeket.

Természetes alapanyagok

Kapszuláink és krémeink természetes megoldást kínálnak az ízületekkel, izmokkal, isiásszal és ízületi gyulladással kapcsolatos problémákra.

Webáruház

Növelje mozgékonyságát

info@acuraflex.hu

Rendelés és információ

Kövessen minket!

Legutóbbi bejegyzések

Izomfájdalom – okok és legjobb kezelési módszerek

Izmok nélkül elképzelhetetlen az élet, hiszen az izmok teszik lehetővé az olyan létfontosságú funkciókat, mint a légzés, a nyelés és a test részeinek mozgatása. Szinte nincs olyan ember, aki ne tapasztalt volna már izomfájdalmat. Az izomfájdalom jelentkezhet a test...

Reuma és ízületi gyulladás – legjobb természetes kezelés

A reuma nagyon jól ismert kifejezés, és világszerte elterjedt betegségnek számít, amely sokakat érint. Hogy pontosan mit is értünk alatta, az nem mindig egyértelmű, mert a reumának sok változata lehet. Az orvosok ezért „reumás rendellenességekről” is beszélnek, ami...

A legjobb természetes kezelés ízületi gyulladásra

Az ízületi gyulladás az ízületek gyulladásos betegsége, amely rendszeres kezelést igényel. Gyakran nem könnyű megtalálni a az ízületi gyulladás legjobb kezelését. Bár erre a krónikus betegségre nincs gyógymód, még gyógyszeres kezelésekkel sem, az ízületi gyulladás...

Gyakorlatok isiász esetére

Az isiász, bár az egyik leggyakoribb fájdalom, továbbra sem értik sokan az ilyen típusú fájdalmat, amely hirtelen jelentkezik és jelentősen rontja az életminőséget. Az isiász kezelésének első lépése az ok megismerése. Az isiásznak számos oka van, mi pedig a hat...

Legjobb otthoni módszerek az isiász okozta fájdalom kezelésére

Az isiász az a fájdalom, amely akkor jelentkezik, amikor az isiászideg irritációnak van kitéve. A fájdalom általában a hát alsó részén jelentkezik, és a lábakra is kiterjed. Az isiász okozta fájdalom gyötrelmes lehet, és rendkívül ronthatja az életminőséget. Ebben a...

Share This