RENDELÉSEK ÉS INFORMÁCIÓK
info@acuraflex.hu

Az isiász tünetei

jan 31, 2024 | Isiász

Egyes embereknél a fájdalom súlyos és gyakori lehet, másoknál viszont ritka és csak enyhe kellemetlenség. Ne feledje, hogy ez a „bosszantó fájdalom” nagyon gyorsan súlyosbodhat, intenzívebbé és gyakoribbá válhat.

A fájdalom a hát alsó részében és a lábakban jelentkezhet, de általában a lábfájdalma erősebb, mint a hátfájdalom. Az isiász tüneteit a betegek gyakran elektromos ütésként vagy égő érzésként/fájdalomként jellemzik.

Az isiász tünetei

Az isiász gyakori tünetei

Az isiász általában az altest egyik oldalát érinti, a fájdalom a hát alsó részén, a fenéknél, a comb hátsó oldalán és a lábakban jelentkezhet.

A következő tünetek kombinációja rendkívül gyakori:

 • Állandó fájdalom a fenék vagy a lábak egyik oldalán, amelyek csak ritkán jelentkeznek a test másik oldalán.
 • A fájdalom a hát alsó részéből vagy a fenékből sugárzik lefelé a combokba és a lábakba.
 • A fájdalom enyhül, ha lefekszik, álló helyzetben vagy séta közben viszont növekszik.
 • A fájdalom általában éles vagy égető.
 • Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy „csípő fájdalom”, merevség vagy gyengeség érződik a lábakban
 • Gyengeség vagy merevség a láb vagy a lábfej mozgatásakor
 • Súlyos fájdalom az egyik lábban, amely megnehezíti a felkelést vagy a járást, a fájdalom az ujjakban is megjelenhet attól függően, hogy hol található a gyulladás.
 • Fájdalom a hát alsó részén, amely kevésbé erős (ha egyáltalán érződik), mint a lábakban.
 • A tüneteket fokozhatják a hirtelen mozdulatok, például a tüsszentés, köhögés, vagy ülőhelyzetből álló helyzetbe való mozgás.

Bizonyos tünetek az isiász okától függően egyediek lehetnek. Például a hátrahajolás vagy a rövid séta gyakran gerincszűkületet okozhat. Az előrehajolás fájdalmat okozhat, amely a kiugrott porckorong érzéséhez hasonlíthat.

Az isiász tünetei az ideggyök összenyomódásának helyétől függően változhatnak. Például:

 • Az L4 ideggyök tünetei általában a combot érintik. A betegek gyengeséget tapasztalhatnak a lábakban, és romolhat a térdreflexük.
 • Az L5 ideggyök tünetei kiterjedhetnek a lábujjakra és a bokákra. A betegek fájdalmat vagy zsibbadást érezhetnek a láb felső részén, különösen a nagylábujj és a második lábujj közötti bőr „szövetében”.
 • Az S1 ideggyök a láb külső részét érinti, és a kisujjakba vagy a lábujjakba sugározhat. A betegek gyengeséget tapasztalhatnak, amikor megpróbálják felemelni a sarkukat, vagy amikor megpróbálnak lábujjhegyre állni. A boka reflexei szintén csökkenhetnek.

Mivel egynél több ideggyök is összenyomható, a betegeknél a fenti tünetek együtt is fennállhatnak.

Azonnali orvosi figyelmet igénylő tünetek

Az isiász tünetei ritkán igényelnek azonnali műtétet. A következő tünetek esetén azonban azonnali orvosi beavatkozásra lehet szükség:

 • Azok a tünetek, amelyek tovább romlanak, és az idő múlásával nem javulnak, lehetséges idegkárosodásra utalhatnak, különösen akkor, ha progresszív neurológiai tünetek (például lábak gyengesége) is jelentkeznek.
 • A mindkét lábban jelentkező tünetek (bilaterális isiász) húgyhólyag és vagy bélfunkciót rendellenességet, inkontinenciát, vagy lófarok szindrómát eredményezhetnek.
 • A lófarok szindróma egy vagy több ideggyökér akut összenyomódása, amely viszonylag ritkán fordul elő (a porckorong sérvek kb. 2%-ánál) és bénulást is okozhat.
 • Az olyan tünetek, mint például a láz és/vagy étvágytalanság azonnali orvosi vizsgálatot is igényelhetnek. A betegeknek azonnal orvoshoz kell fordulniuk, ha úgy vélik, hogy aggodalomra van okuk.

Tudja meg, milyen elérhető kezelési formák léteznek >

Természetes alapanyagok

Kapszuláink és krémeink természetes megoldást kínálnak az ízületekkel, izmokkal, isiásszal és ízületi gyulladással kapcsolatos problémákra.

Webáruház

Növelje mozgékonyságát

info@acuraflex.hu

Rendelés és információ

Kövessen minket!

Legutóbbi bejegyzések

Izomfájdalom – okok és legjobb kezelési módszerek

Izmok nélkül elképzelhetetlen az élet, hiszen az izmok teszik lehetővé az olyan létfontosságú funkciókat, mint a légzés, a nyelés és a test részeinek mozgatása. Szinte nincs olyan ember, aki ne tapasztalt volna már izomfájdalmat. Az izomfájdalom jelentkezhet a test...

Reuma és ízületi gyulladás – legjobb természetes kezelés

A reuma nagyon jól ismert kifejezés, és világszerte elterjedt betegségnek számít, amely sokakat érint. Hogy pontosan mit is értünk alatta, az nem mindig egyértelmű, mert a reumának sok változata lehet. Az orvosok ezért „reumás rendellenességekről” is beszélnek, ami...

A legjobb természetes kezelés ízületi gyulladásra

Az ízületi gyulladás az ízületek gyulladásos betegsége, amely rendszeres kezelést igényel. Gyakran nem könnyű megtalálni a az ízületi gyulladás legjobb kezelését. Bár erre a krónikus betegségre nincs gyógymód, még gyógyszeres kezelésekkel sem, az ízületi gyulladás...

Gyakorlatok isiász esetére

Az isiász, bár az egyik leggyakoribb fájdalom, továbbra sem értik sokan az ilyen típusú fájdalmat, amely hirtelen jelentkezik és jelentősen rontja az életminőséget. Az isiász kezelésének első lépése az ok megismerése. Az isiásznak számos oka van, mi pedig a hat...

Legjobb otthoni módszerek az isiász okozta fájdalom kezelésére

Az isiász az a fájdalom, amely akkor jelentkezik, amikor az isiászideg irritációnak van kitéve. A fájdalom általában a hát alsó részén jelentkezik, és a lábakra is kiterjed. Az isiász okozta fájdalom gyötrelmes lehet, és rendkívül ronthatja az életminőséget. Ebben a...

Share This