RENDELÉSEK ÉS INFORMÁCIÓK
info@acuraflex.hu

Az isiász okai

jan 30, 2024 | Isiász

Az isiász akkor jelentkezik, ha nyomás éri az ideget, ami miatt összeszorul (vagy becsípődik), és általában a gerinc porckorongját érő nyomás okozza. A porckorongon kívül az ideget összenyomhatja még a gerinccsatorna beszűkülése, vagyis az úgynevezett gerincszűkület és bizonyos sérülések, például: a combcsont vagy a medence törése és az artériák kiszélesedése (aneurizma).

Isiász tünetek

Tény, hogy a cukorbetegségben szenvedő embereknél nagyobb az esélye, hogy isiászban szenvedjenek, mivel a tartósan megnövekedett cukorszint (hiperglikémia) károsítja az idegeket.

Ha isiászról van szó, fontos, hogy tisztában legyen az orvosi okaival, mivel ezek befolyásolják a fájdalom kezelését és a tényleges okait, valamint az akut tünetek enyhítésének kezelési lehetőségeit.

Gerincsérv

Ez akkor fordul elő, amikor a porckorongban található puha belső anyaga kiszivárog a rostos külső magból, és irritálja vagy „becsípi” a szomszédos ideggyököt. Ezt nevezik sérvnek. Az isiász a gerincsérv leggyakoribb oka.

Porckorong rendellenesség

Noha a porckorong bizonyos mértékű deformációja az öregedési folyamat természetes részeként is jelentkezik, néhány (egy vagy több) deformált porckorong a hát alsó részén irritálhatja az ideggyököt és isiászt okozhat. A porckorong rendellenességet akkor diagnosztizálják, amikor a meggyengült porckorong a gerinc túlzott mikromozgásainak eredményeként gyengül meg, és a gyulladáskeltő fehérjék kiszabadulnak a porckorong belsejéből, így irritálják az ideggyököt (vagy akár többet is) ezen a területen.

Gerinccsatorna szűkület

Ez a betegség általában a gerinccsatorna szűkülete miatt okoz isiászt. A gerincvelő szűkülete a természetes öregedési folyamat része, és a 60 évesnél idősebb felnőtteknél viszonylag gyakori. A betegség általában az alábbi tünetekkel jár: megduzzadt ízületek, a lágyszövetek túlzott növekedése, ha nyomást gyakorolunk az ideggyökre, amely isiász fájdalmat okoz. Az ágyéki gerinccsatorna szűkület általában a gerincet érintő artritisz esetén fordul elő, az ízületi gyulladás isiász tüneteket is okozhat.

Piriformisz szindróma

Az isiász ideg irritációt okozhat, mivel a fenékben a piriformisz izom alatt húzódik. A piriformisz izom irritálja vagy megtámadja az ideggyököt, és isiászt okozhat.

Ez nem ideggyökér-bántalom, amely az isiász orvosi megnevezése. Mivel azonban a lábak fájdalma hasonló, mint az isiász okozta fájdalom, néha isiásznak szokták nevezni.

Isiász ízületi rendellenesség

A gerinc alján található ízület irritációja az L5 ideget is irritálhatja, amely az ágyéki ízület felett található, ezáltal isiász fájdalmat okozva. Valójában ez sem isiász, de a lábak fájdalma ugyanolyan érzés, mint az idegi irritáció által okozott isiász.

Az isiász egyéb gyakori okai

  • Terhesség – A terhesség alatt a test számos változáson megy keresztül, beleértve a súlygyarapodást, a súlypont eltolódását és a hormonális változásokat, amelyek isiászt okozhatnak a terhesség alatt.
  • Hegszövet – Ha a hegszövet (epidurális fibrózisnak is nevezik) benyomódik az ágyéki ideggyökbe, elváltozást okozhat.
  • Izomfeszültség – Bizonyos esetekben az alacsonyabb izomfeszültséggel és/vagy izomgörcsökkel járó gyulladás nyomást gyakorolhat az ideggyökre, és fájdalmat okozhat a gyomorban.
  • Gerincdaganatok – Ritka esetekben a gerincdaganatok kiterjedhetnek az alsó hát idegeinek gyökéhez, és isiász tüneteket okozhatnak. Lehetséges, hogy a daganat a gerincből ered, de a gerincdaganatok gyakrabban alakulnak ki abban az esetben, amikor a rák a test másik részén jelentkezik (áttétek), a gerincre kiterjedve pedig fájdalmat okoznak.
  • Fertőzés – Bár ritka, a hát alsó részét érintő fertőzés befolyásolhatja az ideggyököt és isiászt okozhat.
  • Törés – Ha törés éri az ágyéki csigolyát, a tünetek isiász formájában jelentkezhetnek. A legtöbb törés súlyos trauma (például közlekedési baleset vagy esés), csontritkulás vagy más mögöttes betegség miatt következik be.
  • Spondylitis ankylopoetica – Ezt az betegséget a gerinc és annak környékén fellépő krónikus gyulladás jellemzi. A tünetek először gyakran az ízületekben jelentkeznek, csípő-keresztcsonti ízület gyulladást okozva, de a tünetek között lehet az isiász is.
  • A hátfájást súlyosbító tényezők közé tartoznak a következők; túlsúly, nem elegendő rendszeres testmozgás, magas sarkú cipő, túl puha vagy túl kemény matrac.

Isiász fájdalom >

Természetes alapanyagok

Kapszuláink és krémeink természetes megoldást kínálnak az ízületekkel, izmokkal, isiásszal és ízületi gyulladással kapcsolatos problémákra.

Webáruház

Növelje mozgékonyságát

info@acuraflex.hu

Rendelés és információ

Kövessen minket!

Legutóbbi bejegyzések

Izomfájdalom – okok és legjobb kezelési módszerek

Izmok nélkül elképzelhetetlen az élet, hiszen az izmok teszik lehetővé az olyan létfontosságú funkciókat, mint a légzés, a nyelés és a test részeinek mozgatása. Szinte nincs olyan ember, aki ne tapasztalt volna már izomfájdalmat. Az izomfájdalom jelentkezhet a test...

Reuma és ízületi gyulladás – legjobb természetes kezelés

A reuma nagyon jól ismert kifejezés, és világszerte elterjedt betegségnek számít, amely sokakat érint. Hogy pontosan mit is értünk alatta, az nem mindig egyértelmű, mert a reumának sok változata lehet. Az orvosok ezért „reumás rendellenességekről” is beszélnek, ami...

A legjobb természetes kezelés ízületi gyulladásra

Az ízületi gyulladás az ízületek gyulladásos betegsége, amely rendszeres kezelést igényel. Gyakran nem könnyű megtalálni a az ízületi gyulladás legjobb kezelését. Bár erre a krónikus betegségre nincs gyógymód, még gyógyszeres kezelésekkel sem, az ízületi gyulladás...

Gyakorlatok isiász esetére

Az isiász, bár az egyik leggyakoribb fájdalom, továbbra sem értik sokan az ilyen típusú fájdalmat, amely hirtelen jelentkezik és jelentősen rontja az életminőséget. Az isiász kezelésének első lépése az ok megismerése. Az isiásznak számos oka van, mi pedig a hat...

Legjobb otthoni módszerek az isiász okozta fájdalom kezelésére

Az isiász az a fájdalom, amely akkor jelentkezik, amikor az isiászideg irritációnak van kitéve. A fájdalom általában a hát alsó részén jelentkezik, és a lábakra is kiterjed. Az isiász okozta fájdalom gyötrelmes lehet, és rendkívül ronthatja az életminőséget. Ebben a...

Share This