RENDELÉSEK ÉS INFORMÁCIÓK
info@acuraflex.hu

Az isiász kezelése – a leghatékonyabb módszerek

febr 1, 2024 | Isiász

A súlyos vagy tartós combfájdalmakat úgy kell kezelni, hogy az állapot az idő múlásával ne romoljon, és ne vezessen további komplikációkhoz.

Számos nem műtéti beavatkozás is létezik, beleértve a gyógyszereket és a rendszeres testmozgást is, amelyek mind hozzájárulnak a fájdalom enyhítéséhez. Néhányak esetén a fájdalom súlyos, és alternatív gyógyszerek és/vagy testmozgás révén sem javul, ezért ezeknek a betegeknek a kezelés strukturáltabb megközelítését kell alkalmazniuk, és egyes esetekben esetleg műtéti eljárásoknak kell alávessék magukat.

Az isiász kezelése – a leghatékonyabb módszerek

Az isiász műtét nélküli kezelése

Az isiászi kezelés célja a fájdalom enyhítése és az összenyomott ideg által okozott neurológiai tünetek kezelése. Széles körű kezelési lehetőség állnak rendelkezésre, így az alábbiakban több kezelési lehetőséget mutatunk be, amelyek ajánlottak lehetnek a fájdalom és betegség kezelésére:

Hűsítés/melegítés

Az akut combfájdalmak esetén a forró és/vagy hideg borogatások nagyban segítik a lábfájdalom enyhítését, különösen a kezdeti szakaszban. Általában a hideg és/vagy forró borogatások kb. 20 percig tartanak, és a folyamatot kétóránként megismétlik. A legtöbb ember először a jeget választja, de másoknak a hő segít jobban csillapítani a fájdalmat. Hideg borogatás esetén a legjobb, ha jéggel megrakott ruhát vagy törülközőt alkalmaz a bőr károsodásának elkerülésére.

Az utóbbi időben a felgyorsult mindennapi élet miatt egyre több ember használ speciális krémeket, amelyek hűsítő vagy melegítő hatást fejtenek ki. Az összetevőik miatt a legnépszerűbbek az úgynevezett „természetes krémek”, amelyeknek nincsenek mellékhatásaik, mint például az Acuraflex.

Gélek és krémek isiászra

A legtöbb ember számára az első lehetőség a gélek és krémek használata az isiász fájdalom esetén, és egyben ez a logikus lépés is. A gélek és krémek az alkalmazás után nagyon gyorsan hatnak, és általában több hatással is rendelkeznek, mint például a fájdalomcsillapítás, a merevség enyhítése, egész napos meleg/hideg borogatásként működnek, és két kategóriába sorolhatók.

Természetes krémek isiászra

A hatékony és speciális természetes isiász krémek csak nemrégiben jelentek meg, így hatékonyságuk meglepő. Figyelnie kell azonban arra, hogy mit vásárol, mert nem minden természetes krém azonos. Egyelőre a leghatékonyabbak a kurkuma gyökér olaj, a gyömbér gyökér olaj, az orvosi aloe levéllé (aloe vera), kámfor stb összetevőket tartalmazók. A hatékony krém kiválasztásakor fontos szem előtt tartani az alábbiakat: több jobb minőségű összetevő, természetes alapanyagok és a vitaminok mennyisége a készítményben, a receptben felhasznált összetevők eredete, a gyártó ország, függetlenül attól, hogy ezt a krémet közvetlenül gyógyszertárakban árulják-e vagy sem. Ne feledje, hogy a bonyolult és összetett gyártási folyamat, valamint az összetevők mennyisége miatt egyelőre a természetes speciális isiász krémek ára továbbra is drágább, mint az orvosi krémeké és géleké.

Ezeket közvetlenül a fájdalmas és égő helyre kenik fel, és a legtöbb esetben nem okoznak mellékhatásokat. Hosszabb ideig használhatóak. A természetes isiász krémeket olyan emberek használják, akik gyors, hatékony, biztonságos gyógyszert keresnek a fájdalom és gyulladás ellen, hosszú távú mellékhatások nélkül (pl. Acuraflex).

Orvosi fájdalomcsillapító krémek és gélek

A hatékony orvosi krémek és gélek már régóta jelen vannak a piacon. A krémek a legtöbb esetben ibuprofent és diklofenak-dietilamint tartalmaznak. Ezek fájdalomcsillapító krémek néven is ismertek. A fájdalomra gyakorolt hatásuk kezdetben sokkal erősebb, mint a természetes isiász krémeké, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásuk van, mint természetes isiász krémeknek, de az idő múlásával hatásuk csökken, és a fájdalom ismét megjelenik. Az orvosi krémek tartós használata nem ajánlott, mivel ezek mellékhatásokat okozhatnak. Megfizethető áruk miatt azonban sokan ezeket választják.

Kapszulák isiászra

A természetes kurkuma kivonatot, C, D, B6 és B1 vitamint, magnéziumot és kalciumot tartalmazó kapszulák hatékony és egyedülálló kezelésnek bizonyultak, amelyek segítik az ízületek gyors fájdalomcsillapítását, isiász és ízületi gyulladás esetén. A kapszulák teljesen természetes módon kezelik ezeket a tüneteket. Kérjük, ne feledje, hogy a kapszulákat legalább három (3) hónapig szedni kell az eredmények megjelenése előtt.

Természetes kapszulák isiászra

A természetes isiász elleni kapszulák nemrégiben kerültek forgalomba. Eddig mindig is problémát jelentett az olyan minőségi, természetes termékek előállítása, amelyek elég hatékonyak és hatásosak, de megfizethetők a betegek számára. Az isiász nagyon fájdalmas állapot lehet, amely megakadályozhatja a beteg normál életét. A természetes isiász kapszulának elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy valóban enyhítse, csökkentse vagy teljesen megszüntesse a fájdalmat, gyulladást és zsibbadást. Ennek elérése érdekében a gyártás során rendkívül alaposan kiválasztott, kiváló minőségű összetevőket és kivonatokat kell használni. Mindeddig szinte lehetetlen volt elérni ezt az ár, hatékonyság és minőség arányt. A technológia fejlődésével azonban sikerült és a természetes „gyógyszerek”, például az Acuraflex egyre növekvő népszerűségnek örvendenek.

Kapszulák és krém együttes használata isiász esetén

Az isiásszal kezelt betegek tapasztalatai alapján a természetes kapszulák és krémek egyidejű használata okozza a legnagyobb megkönnyebbülést. Ez ugyanakkor nagyon logikus is. A kapszulák a testen belül fejtik ki gyulladáscsökkentő hatásukat az isiász okozta gyulladásos fájdalom és merevség esetén, míg a krém külsőleg, közvetlenül a fájdalmas és gyulladt területen hat, gyorsan, hatékonyan, és mellékhatások nélkül, így fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásuk is van.

Fájdalomcsillapítók

Gyakran a vényköteles gyógyszerek a leghatékonyabb módjai az isiász fájdalom gyors és hatékony enyhítésének és/vagy megszüntetésének. A szteroidmentes/gyulladáscsökkentő gyógyszerek (például ibuprofen vagy naproxén) vagy bizonyos típusú szteroidok csökkenthetik a gyulladást, amely általában a fájdalom oka. A fájdalomcsillapító gyógyszert rövid ideig (több napig és legfeljebb 2 hétig) lehet felírni. Ezeket nem ajánlott hosszú távon használni, mivel mellékhatásokat és függőséget okozhatnak. Az árat figyelembe véve olcsóbbak, mint a isiász természetes kapszulái. A kezelés és az időigény meghatározása érdekében tanácsos konzultálni orvosával, mielőtt elkezdené alkalmazni őket.

A kurkuma és az isiász

A kurkuma olajról és kivonatairól közismert, hogy erős gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatásúak. Ezek az összetevők gyakran megtalálhatók krémekben és kapszulákban, amelyek recept nélkül megvásárolhatók. A kurkuma kivonat vagy olaj sokkal erősebb, mint a fűszer kurkuma, mivel a fűszer kurkuma legfeljebb 3-5% kurkumint tartalmaz, míg a kivonat 95% kurkumint tartalmaz.

Epidurális szteroid injekciók

Súlyos fájdalom esetén az epidurális szteroid injekció csökkentheti a gyulladást. Az orális gyógyszerektől eltérően, az injekció közvetlenül a reumás ideg körüli fájdalmas területre kerül befecskendezésre, hogy megszüntesse a fájdalmat okozó gyulladást. Annak ellenére, hogy a hatások átmeneti jellegűek (egyes esetekben egy hétig, míg másoknál egy évig csillapítják a fájdalmat), nem minden betegnél hatnak azonosan. Az epidurális szteroid injekció hatékonyan enyhítheti a comb akut fájdalmát. Fontos, hogy elegendő enyhülést biztosítson ahhoz, hogy a betegek el tudják kezdeni a testmozgást.

Alternatív módok az isiász kezelésére

A szokásos gyógykezelés mellett bebizonyosodott, hogy számos alternatív kezelés is hatékonyan csökkenti a fájdalmat sok beteg esetén. Az alternatív kezelés néhány leggyakoribb formája a csontkovács, az akupunktúra, a kognitív viselkedésterápia, a masszázsterápia, a megnövekedett vitaminbevitel, mivel ezek mind pozitív hatással vannak az ízületek egészségére.

Csontkovács

A gerinc kiigazítását és a kézi kezelését akkreditált és speciálisan képzett egészségügyi szakembereknek, például csontkovácsnak vagy oszteopatának kell elvégezniük, akik a gerinc helyreigazítására összpontosítanak azt remélve, hogy kezelni tudják a gerincidegi fájdalmak kiváltó okait. A képzett szakemberek által végzett kézi kezelés hatékonyabb gyógyulást eredményezhet, és ezeknek a kezelési technikáknak nem szabad fájdalmasnak lenniük.

Akupunktúra isiászra

Ez a gyakorlat az egészség elérésének vagy fenntartásának filozófiájára összpontosít, a pozitív energia nyílt áramlásán keresztül a test meghatározott pontjain át. A vékony tűket (általában nem érezhetők) közvetlenül a bőr alá és a fájdalom környékére szúrják be. Az akupunktúrát az amerikai Élelmezési és Gyógyszerellenőrzési Hivatal (FDA) is jóváhagyta az egyik legjobb hátfájás kezelési lehetőségként. Az Országos Egészségügyi Intézet is elismerte, hogy az akupunktúra hatékony a hátfájás enyhítésében, beleértve az isiászt is.

Kognitív viselkedésterápia isiász esetén

Ez a viselkedésterápia a test irányításának átvételére összpontosít, hogy az akarat, az önkontroll és az önellenőrzés révén a fájdalom leküzdhetővé váljon. Ez a terápia hasznos lehet az isiász miatt fellépő fájdalom kezelésében, azonban meg kell jegyezni, hogy nem való minden betegnek.

Isiász masszázsterápia

A masszázs bizonyos formái terápiás hatással lehetnek a hátfájásban szenvedők számára, beleértve a fokozott vérkeringést, az izomlazítást és az endorfinok felszabadulást (a test természetes fájdalomcsillapítói).

D3-vitamin és az isiász

Hozzájárul a csontok, fogak és porc egészségének és erejének fenntartásához. Az isiászban szenvedő emberek nem képesek fenntartani a szervezet normál foszfor- és kalciumszintjét, ennek hiányát több csepp D3-vitamin bevétele ellensúlyozhatja. A vitamint kapszula formájában szájon át is beveheti.

Kalcium és magnézium

Mindkettő pozitív szerepet játszik a csontritkulás megelőzésében, és az izom- és idegrendszer erős működésében, valamint elősegítik az erős fogak és csontok felépítését. Az emberi test nem képes önmagától előállítani a kalciumot, ezért étrendkiegészítőként kell szedni kapszula vagy pezsgőtabletta formájában.

Ezek a leggyakoribb kezelések, azonban más lehetőségek is elérhetők. Sokkal több lehetőség létezik, és a betegek döntenek arról, hogy mi a leghatékonyabb megoldás számukra.

Az ismétlődő fájdalom kezelése

A legtöbb ember számára a gyógyulási folyamat (fájdalomcsillapítás) általában csak néhány napig vagy hétig tart. A kezelések többsége 6–12 hétig tart. Ezen időszak után fizikoterápiát és egy rendszeres testmozgási tervet kell elvégezni annak érdekében, hogy megpróbálják kordában tartani a fájdalmakat, és minimalizálják az állandó ízületi fájdalmakat.

A betegek tapasztalatai alapján azok a betegek, akik legalább évente kétszer szedtek megelőző jelleggel természetes isiász elleni kapszulákat, kevesebb fájdalmat és gyulladást éreztek, és nem voltak teljesen merevek a kezelés előtti időhöz képest.

A munkahely ergonómikus felmérése szintén hasznos lehet a biztonságosabb körülmények kialakítása érdekében ízületi problémák esetén. A beteg életmódja, munkahelye vagy tanulmányai hozzájárulhatnak olyan tényezőkhöz, amelyek befolyásolják a gerincvelő általános egészségét és állapotát.

Fizioterápia és testmozgás

A test megerősítésére, nyújtására és kondicionálására összpontosító fizikoterápia és testmozgás szinte minden isiász kezelési terv központi elemét képezi. Ha a betegek rendszeres és jól kialakított gyakorlatokat végeznek, akkor gyorsabban meggyógyulhatnak, és kevésbé valószínű, hogy jövőbeni fájdalmak fognak jelentkezni.

Isiász gyakorlatok

A testmozgás általában három kulcsfontosságú területre koncentrál: erősítés, nyújtás és aerob kondicionálás.

Erősítő gyakorlatok

Számos gyakorlat segíthet a gerinc megerősítésében, valamint támogathatja az izmokat, az ízületeket és a szalagokat is. Ezeknek a gyakorlatoknak a többsége nemcsak az alsó hátat érinti, hanem a hasi (gyomor) izmokat, valamint a lágyék (fenék) és a csípőt is kezeli. Az erős izmok segítenek csillapítani a fájdalmat, mivel támogatják a gerincét, egyenesen tartják és megkönnyítik a gerinc nyújtását vagy forgatását, kevesebb sérülési vagy károsodási kockázattal.

Nyújtó gyakorlatok

A nyújtás szinte mindig fontos része a testmozgásnak és az isiász kezelésének. A legtöbb ember napi tevékenysége során nem nyújtja meg az izmokat, amelyek a medence felől a térdig és a comb hátoldaláig terjednek, ezért nagyon fontos a lehető leghamarabb elkezdeni a nyújtást.

Aerobik gyakorlatok

Az alacsony intenzitású kardiovaszkuláris testmozgás valamilyen formája, például a séta vagy az úszás, általában a gyógyulás kulcsfontosságú részei, mivel az aerobik tevékenység stimulálja az izzadást, így egyesek szerint ez lehet a terápia egyik jobb formája, amely gyorsabb gyógyulást biztosít. Az aerobiknak egyedülálló előnyei vannak, beleértve az endorfinok felszabadítását, amely egy természetes gyógymód a test fájdalmainak enyhítésére, segítve az isiász fájdalmának enyhítését.

Az ilyen típusú gyakorlatokat külön-külön vagy együtt is lehet végezni. A következő gyakorlatok egyszerre tartalmaznak erősítést és nyújtást: jóga, tai chi és pilates.

Krónikus fájdalommal vagy viszonylag intenzív isiász-szerű fájdalommal küzdőknek az enyhe testmozgás egyik lehetősége a vízterápia, amely egy ellenőrzött, progresszív, pezsgőfürdőben végzett gyakorlat.

Műtéti eljárások

A gerincműtétet a következő esetekben érdemes mérlegelni:

  • Ha a lábak súlyos fájdalma négy-hat hétig (vagy annál tovább) tart;
  • A fájdalmat nem enyhítik a nem műtéti koncentrált isiász elleni kezelések, például a szájon át szedhető szteroidok – szteroidos gyulladáscsökkentők, kézi kezelések, injekciók és/vagy fizikoterápia
  • A fájdalom korlátozza a mindennapi tevékenységeket

Sürgős műtétre általában csak akkor van szükség, ha a beteg lábai fokozatosan elgyengülnek, vagy hirtelen nem tudják irányítani a bél- és hólyagműködésüket, amelyet lófarok szindróma okozhat.

A mellkasi fájdalom okától és időtartamától függően két általános műtét egyikét szokták választani:

  1. Endoszkópos porckorongműtét
  2. Gerinccsigolyaműtét

Endoszkópos porckorongműtét

Azokban az esetekben, amikor a fájdalmat a porckorong sérülése okozza, az endoszkópos porckorongműtét a leggyakoribb módszer. Ezalatt a műtét alatt a porckorongsérvnek csak egy részét távolítják el, amely „megnyomja” az ideget, a porckorong többi része érintetlen marad. A porckorong műtétet általában négy-hat hét után végzik el, ha a nem műtéti szerek nem enyhítik a súlyos fájdalmat. Ha a beteg fájdalma és állapotromlása súlyos, szóba jöhet a műtét. Összességében a betegek kb. 90%-a tapasztal enyhülést a műtét után.

Gerinccsigolyaműtét

Azokban az esetekben, amikor a fájdalmat az ágyéki gerinccsatorna szűkület okozza, gerinccsigolya műtét ajánlott. Ezen műtéti eljárás során a csont és/vagy porckorong anyagának egy kis részét, amely az ideggyököt „nyomja”, teljesen eltávolítják. Ez a műtét akkor választható, ha a beteg már nem képes elviselni a gerinccsatorna szűkület okozta fájdalmakat.

Egy kiterjedt tanulmány, amely a műtét után vizsgálta a betegeket, azt mutatta ki, hogy a fájdalomcsillapítás a műtétek 78%-ánál volt sikeres. Ezek csak minimálisan invazívak, és mindkettő a beteg választásán múlik.

A műtéti beavatkozás a beteg döntése

A legtöbb esetben a műtét opcionális, ami azt jelenti, hogy a beteg dönt a műtét elvégzéséről. Ez vonatkozik mind az endoszkópos porckorongműtétre, mind a gerinccsigolya műtétre is. A beteg döntése elsősorban a fájdalom és a diszfunkció mértékén, valamint a fájdalom időtartamán múlik. A beteg általános egészségi állapota szintén fontos a döntés meghozatalakor.

A legjobb kezelés az isiász fájdalom ellen >

Természetes alapanyagok

Kapszuláink és krémeink természetes megoldást kínálnak az ízületekkel, izmokkal, isiásszal és ízületi gyulladással kapcsolatos problémákra.

Webáruház

Növelje mozgékonyságát

info@acuraflex.hu

Rendelés és információ

Kövessen minket!

Legutóbbi bejegyzések

Izomfájdalom – okok és legjobb kezelési módszerek

Izmok nélkül elképzelhetetlen az élet, hiszen az izmok teszik lehetővé az olyan létfontosságú funkciókat, mint a légzés, a nyelés és a test részeinek mozgatása. Szinte nincs olyan ember, aki ne tapasztalt volna már izomfájdalmat. Az izomfájdalom jelentkezhet a test...

Reuma és ízületi gyulladás – legjobb természetes kezelés

A reuma nagyon jól ismert kifejezés, és világszerte elterjedt betegségnek számít, amely sokakat érint. Hogy pontosan mit is értünk alatta, az nem mindig egyértelmű, mert a reumának sok változata lehet. Az orvosok ezért „reumás rendellenességekről” is beszélnek, ami...

A legjobb természetes kezelés ízületi gyulladásra

Az ízületi gyulladás az ízületek gyulladásos betegsége, amely rendszeres kezelést igényel. Gyakran nem könnyű megtalálni a az ízületi gyulladás legjobb kezelését. Bár erre a krónikus betegségre nincs gyógymód, még gyógyszeres kezelésekkel sem, az ízületi gyulladás...

Gyakorlatok isiász esetére

Az isiász, bár az egyik leggyakoribb fájdalom, továbbra sem értik sokan az ilyen típusú fájdalmat, amely hirtelen jelentkezik és jelentősen rontja az életminőséget. Az isiász kezelésének első lépése az ok megismerése. Az isiásznak számos oka van, mi pedig a hat...

Legjobb otthoni módszerek az isiász okozta fájdalom kezelésére

Az isiász az a fájdalom, amely akkor jelentkezik, amikor az isiászideg irritációnak van kitéve. A fájdalom általában a hát alsó részén jelentkezik, és a lábakra is kiterjed. Az isiász okozta fájdalom gyötrelmes lehet, és rendkívül ronthatja az életminőséget. Ebben a...

Share This