RENDELÉSEK ÉS INFORMÁCIÓK
info@acuraflex.hu

Anatómia

jan 29, 2024 | Isiász

Az isiász ideg az emberi test legnagyobb külön idege; az alsó gerinc mindkét oldalától kezdve a fenék és a combok hátsó részén át, egészen a lábfejekig terjed. Kulcsszerepet játszik a gerinc, a láb és a lábfejek izmainak összekapcsolásában.

Anatómia infografika

Az ezen területeken jelentkező fájdalmak és/vagy idegi tünetek mind összekapcsolhatók az isiásszal.

Az ágyéki gerincből két ideggyök (L4 és L5) és az ágyékkeresztcsont három szakasza (S1, S2 és S3) ered. Ez az öt ideg alkotja az isiász ideget, majd a láb felé haladva újra elágazódnak, hogy mozgási és érzékelési funkciókat biztosítsanak a láb és a lábfej bizonyos részein.

Hogyan károsodhat az isiász ideg?

Az isiászt leggyakrabban a gerinc ideg valamilyen összenyomódása okozza a hát alsó területén. Az isiász orvosi kifejezése az ágyéki bántalom vagy ideggyöki-bántalom, mivel a tünetek a gerinc ágyéki idegéből erednek.

A konkrét tünetek változhatnak attól függően, hogy mely ideget érinti, és hogy miként van összenyomva. A hát alsó részének fájdalmai kiterjedhetnek az isiász ideg mentén. Isiász esetén a fájdalmat leggyakrabban az L5 vagy S1 (ideggyök) sérvékkorong irritációja okozza.

A gerincoszlopból kiinduló idegek rendkívül érzékenyek és sérülékenyek, a sérvkorong belső része olyan fehérjéket tartalmaz, amelyek gyulladást okozhatnak és könnyen irritálhatók. Amikor ez megtörténik, a fájdalom behatol a hátába, a combok egy részébe, és időnként egészen a lábfejekig érezhető. A zsibbadás, a bizsergés és/vagy az égő és a szúró fájdalom szintén az isiász gyakori tünetei.

Az isiász ideg összenyomódásának gyakori tünetei

A fájdalom leggyakrabban a lábakban jelentkezik, és a következő tünetek jellemzik:

  • Az egyik lábban fordul elő (nem mindkettőben)
  • A hát alsó részén és/vagy a fenéknél kezdődik, lenyúlik a combba, és a lábakig és/vagy a lábfejekig terjed
  • Általában éles fájdalomként jelentkezik
  • Az emberek a következő szavakkal jellemzik az isiász ideg területén jelentkező fájdalmat: bizsergés, égető érzés és éles szúró fájdalom, amely általában álló helyzetben még rosszabb, de a fekvés és a séta enyhítenek rajta.

A fájdalom mellett egyéb gyakori tünetek közé tartozik a nyomás érzete, a zsibbadás, a bizsergés vagy a szúró érzés a lábban. A lábak és a lábfejek gyengeségét is okozhatja.

Az isiász valójában nem diagnózis, hanem tünet. A kifejezés szó szerint azt jelenti, hogy a betegnek fáj a lába, amely az ideg összenyomódásának következménye. A diagnózis az, ami az összenyomódást okozza (pl. sérv).

Tudja meg, mi okozza az isiászt >

Természetes alapanyagok

Kapszuláink és krémeink természetes megoldást kínálnak az ízületekkel, izmokkal, isiásszal és ízületi gyulladással kapcsolatos problémákra.

Webáruház

Növelje mozgékonyságát

info@acuraflex.hu

Rendelés és információ

Kövessen minket!

Legutóbbi bejegyzések

Izomfájdalom – okok és legjobb kezelési módszerek

Izmok nélkül elképzelhetetlen az élet, hiszen az izmok teszik lehetővé az olyan létfontosságú funkciókat, mint a légzés, a nyelés és a test részeinek mozgatása. Szinte nincs olyan ember, aki ne tapasztalt volna már izomfájdalmat. Az izomfájdalom jelentkezhet a test...

Reuma és ízületi gyulladás – legjobb természetes kezelés

A reuma nagyon jól ismert kifejezés, és világszerte elterjedt betegségnek számít, amely sokakat érint. Hogy pontosan mit is értünk alatta, az nem mindig egyértelmű, mert a reumának sok változata lehet. Az orvosok ezért „reumás rendellenességekről” is beszélnek, ami...

A legjobb természetes kezelés ízületi gyulladásra

Az ízületi gyulladás az ízületek gyulladásos betegsége, amely rendszeres kezelést igényel. Gyakran nem könnyű megtalálni a az ízületi gyulladás legjobb kezelését. Bár erre a krónikus betegségre nincs gyógymód, még gyógyszeres kezelésekkel sem, az ízületi gyulladás...

Gyakorlatok isiász esetére

Az isiász, bár az egyik leggyakoribb fájdalom, továbbra sem értik sokan az ilyen típusú fájdalmat, amely hirtelen jelentkezik és jelentősen rontja az életminőséget. Az isiász kezelésének első lépése az ok megismerése. Az isiásznak számos oka van, mi pedig a hat...

Legjobb otthoni módszerek az isiász okozta fájdalom kezelésére

Az isiász az a fájdalom, amely akkor jelentkezik, amikor az isiászideg irritációnak van kitéve. A fájdalom általában a hát alsó részén jelentkezik, és a lábakra is kiterjed. Az isiász okozta fájdalom gyötrelmes lehet, és rendkívül ronthatja az életminőséget. Ebben a...

Share This