RENDELÉSEK ÉS INFORMÁCIÓK
info@acuraflex.hu

A megduzzadt ízületek leggyakoribb okai és mikor kezdjen aggódni

jan 21, 2024 | Ízületi fájdalom

Az ízületek azok a szerkezetek, amelyek két vagy több csontot kötnek össze a testben. A lábakban, a bokában, a térdben, a csípőben, a kezekben és a test más részeiben találhatók. Az ízületeket lágy szövetek veszik körül és bélelik. Duzzadt ízületek akkor fordulnak elő, amikor az ízületeket körülvevő szövetek folyadékmennyisége megnövekszik.
Az duzzadt ízületeket általában fájdalom, merevség vagy a kettő együtt jellemzi. Azt is észreveheti, hogy az érintett ízület nagyobb, mint a normál ízületek, vagy szabálytalan alakú. Az ízületek duzzanata krónikus is lehet, például artritisz vagy sérülés tünete, amely orvosi ellátást igényel, például ha kiugrott ízületről van szó.

A megduzzadt ízületek leggyakoribb okai és mikor kezdjen aggódni

A duzzadt ízületek a következő betegségek tünetei lehetnek:

  • Az oszteoartritisz általában idősebb korban vagy sérülés után fordul elő, amikor a csontok végét bélelő ízületi porc elhasználódik. Az oszteoartritisz a testtömeget cipelő ízületek, például a térd, a csípő, a láb és a gerinc duzzanatát okozhatja. Az érintett duzzadt ízület fájdalmán kívül a betegek nem érzi magukat rosszul vagy fáradtnak.
  • reumás artritisz olyan gyulladásos artritisz, amely bármilyen életkorban előfordulhat, még kisgyermekek esetén is. A reumás artritisz fájdalmas, merev és duzzadt ízületeket okoz. A reumás artritisz általában a kezet, a lábat és a térdét érinti, de a test más részein szinte minden ízületben előfordulhat. Az reumás artritisz tünetei befolyásolhatják a mindennapi tevékenységeket.
  • Köszvény – általában hirtelen, súlyos ízületi fájdalommal, duzzanattal, melegséggel és bőrpírral jár, gyakran a hüvelykujjakban (az esetek kb. 50%-ában) jelentkezik. A köszvény olyan fájó, duzzadt ízületet okoz, hogy még az ágynemű súlya is fájdalmas lehet. Általában a beteg csak egy ízületben szenved a fájdalomtól, de a köszvény néha több ízületet is érinthet. Köszvény esetén a húgysav, amely természetesen megtalálható a testben, kristályokat kezd képezni, amelyek az ízületekben kicsapódnak, gyulladást és fájdalmat okozva. A kristályok más területeken is megjelenhetnek és csomókká válhatnak a bőr alatt vagy a vesekő formájában.
  • Bechterew-kór (spondylitis ankylopoetica) – krónikus gyulladásos reumás szisztémás betegség. Az ankylosis szó merevséget jelent, a spondylitis pedig a csigolyák, azaz a gerinc gyulladását jelenti. A gerinc mellett az állapot ínakban is jelentkezhet, és még a bőrön is elváltozásokat okozhat. A betegség olyan betegségek egy csoportja, amelyet szeronegatív spondiloartritisznek neveznek. A betegség bármely életkorban előfordulhat, és a férfiaknál gyakoribb.
  • Pszoriázisos ízületi gyulladás – A pszoriázisos ízületi gyulladás egy gyulladásos ízületi betegség, amely a pikkelysömör bőrbetegségben szenvedő embereket érint. A pikkelysömörben szenvedők legfeljebb 30%-ánál alakul ki pszoriázisos ízületi gyulladás. A tünetek a gyulladás miatti fájdalom és zsibbadás, amely reggel vagy pihenés után jelentkezik, de a tünetek egész nap fennállhatnak. Az ízületek megduzzadhatnak és hevültek lehetnek.
  • Fertőző ízületi gyulladás – vagy szeptikus ízületi gyulladás az ízületben lévő szövetek és folyadékok bakteriális, vírusos vagy gombás fertőzésének eredményeként alakul ki. Általában a szervezetben előzőleg jelentkező fertőzés után érinti az ízületeket. A fertőzés a véráramon keresztül átterjed az ízületi szövetre a test más részeiről, például a bőrből, az orrból, a torokból, a fülből vagy egy nyitott sebből. Néhány órán vagy napon belül fájdalom, gyulladás, duzzadt ízületek és láz jelentkeznek. A fertőző artritisz által leggyakrabban érintett ízületek a térd, a csípő, a vállak és a boka. A sérült ízületek hajlamosabbak a fertőzésekre. A fertőző ízületi gyulladás gyakori bakteriális okai a Neisseria gonorrhoeae és a Staphylococcus aureus. Egyes ízületi fertőzéseket egynél több baktérium is okozhatja.
  • Az ízületi sérülések fájdalmas, duzzadt ízületeket és merevséget okozhatnak. Az ízületi fájdalmakat sérült vagy szakadt izmok, ínak és ízületek jellemzik, amelyek körülveszik az ízületet, de burzitisz (az ízületekben található kis folyadékkal töltött tömlők gyulladása), íngyulladás (az ínak károsodása és gyulladása), diszlokáció, húzódások, ficamok és törések is előfordulhatnak.

A duzzadt ízületek tünetei lehetnek:

Súlyos fájdalom – a fájdalomnak számos oka lehet. A fájdalom oka könnyen megkülönböztethető, ha nociceptív és neuropátiás fájdalomra osztjuk. A fájdalom kezelésének módja elsősorban attól függ, hogy milyen fájdalma van. A nociceptív fájdalom sérülés vagy csonttörés eredménye. A szövetkárosodás olyan jeleket küld, amelyeket a perifériás idegeken keresztül a gerincvelőn keresztül továbbítanak az agyba, ekkor tudomásul vesszük a fájdalmat. A neuropátiás fájdalom az idegrendszert érintő károsodás vagy betegség okozta fájdalom. Időnként nincs nyilvánvaló fájdalomforrás, és ez a fájdalom spontán módon is jelentkezhet. Ennek a fájdalomnak a klasszikus példája az övsömör (a fertőzés által okozott fertőző betegség) és a cukorbetegséggel járó perifériás neuroapátia. Fájdalom jelentkezhet idegkárosodás vagy sztrók után is.

Felmelegedett ízületek – tünetként sok normál és rendellenes állapot során is jelentkezhetnek. Az ízületi melegség az ízületpótlás (ízületi plasztika) után a gyógyulási folyamat normális része. A sérülések, köztük törések, zúzódások és ízületi vérzések, ízületi melegséghez vezethetnek. A csukló melegsége is lehet ízületi betegség vagy sérülés következménye, amely gyulladást okoz. Ezek a betegségek és sérülések magukban foglalják az ízületi gyulladást, például a reumás artritiszt és a pszoriázisos ízületi gyulladást, valamint olyan fertőzéseket, amelyek közvetlenül vagy közvetett módon befolyásolják az ízületet, például a baktériumok vagy vírusok okozta és szeptikus ízületi gyulladások, Osgood-Schlatter-kór, ismétlődő mozgási sérülések, cellulitis, törések, kifordult térd, sarlósejtes betegség, tályogok, elhízás, térdfeszültség, reumás láz, elszakadt meniszkusz és patellofemorális fájdalom szindróma.

Ízületi merevség – az ízület mozgásának nehézsége vagy a mozgás tartományának nyilvánvaló csökkenése. Az ízületi merevséget gyakran ízületi fájdalom és / vagy duzzadt ízületek kísérik. Az ízületi merevség okától függően a következő tünetek fordulhatnak elő: bőrpír, érzékenység, melegség, bizsergés vagy az érintett terület zsibbadása. Az ízületi merevséget sérülés vagy ízületi fájdalom okozhatja, és az artritisz általános tünete. Az ízületkárosodás, beleértve a merevséget, ízületi sérülés után is előfordulhat. A környező területek sérülései vagy gyulladása, például burszitisz néha olyan fájdalmat okozhat, amely korlátozhatja az ízület mozgását, és ízületi merevségnek tekinthető. Az ízületi fájdalmat arthralgiának is nevezik.

Kipirosodott ízületek – az ízület körüli bőrpírt jelenti. Gyakran melegséggel, ízületi duzzanattal, korlátozott mozgástartománnyal, ízületi merevséggel vagy ízületi fájdalommal járhat. Az kipirosodott ízület gyakori aktív artritisz, például a reumás artritisz esetén. A bőrpír kialakulhat az ízület vagy a környező részek sérülése miatt. A pontos októl függően a kipirosodott ízület előfordulhat a test egyetlen ízületében vagy több ízületében is. Az ízületi gyulladást számos ok okozhatja, és ezek mindegyike ízületi kipirosodást okozhat. A csont- vagy ízületi daganatok (ízületi hártya) nagyon ritkán okoznak ízületi tüneteket, például a bőrpírt.

A duzzadt ízületek komoly betegségek tünetei lehetnek

A lábödéma néhány súlyosabb vese-, máj- és szívbetegség tünete lehet. Az érintett betegek általában ismerik a diagnózist és tisztában vannak azzal, hogy a duzzanat a betegség következménye.

Fontos tudni, hogy nem minden duzzanatot okoz súlyos betegség, az ízületek megduzzadhatnak hosszan tartó ülés vagy álló helyzet, valamint hő miatt is. Ha azonban az ízületek hosszú ideig duzzadtak maradnak, és ezt más tünetek kísérik, feltétlenül forduljon orvoshoz.

Nem minden duzzadt ízületet kezelnek azonos módon, a kezelés a problémától vagy a diagnózistól függ. De az érintettek számára az életmód megváltoztatása javasolt, amely magában foglalja a testmozgást, valamint az étkezési szokások megváltoztatását, test gyulladását enyhítő ételek, étrendkiegészítők, valamint a fájdalom enyhítését és csökkentését célzó krémek használatát.

Természetes alapanyagok

Kapszuláink és krémeink természetes megoldást kínálnak az ízületekkel, izmokkal, isiásszal és ízületi gyulladással kapcsolatos problémákra.

Webáruház

Növelje mozgékonyságát

info@acuraflex.hu

Rendelés és információ

Kövessen minket!

Legutóbbi bejegyzések

Izomfájdalom – okok és legjobb kezelési módszerek

Izmok nélkül elképzelhetetlen az élet, hiszen az izmok teszik lehetővé az olyan létfontosságú funkciókat, mint a légzés, a nyelés és a test részeinek mozgatása. Szinte nincs olyan ember, aki ne tapasztalt volna már izomfájdalmat. Az izomfájdalom jelentkezhet a test...

Reuma és ízületi gyulladás – legjobb természetes kezelés

A reuma nagyon jól ismert kifejezés, és világszerte elterjedt betegségnek számít, amely sokakat érint. Hogy pontosan mit is értünk alatta, az nem mindig egyértelmű, mert a reumának sok változata lehet. Az orvosok ezért „reumás rendellenességekről” is beszélnek, ami...

A legjobb természetes kezelés ízületi gyulladásra

Az ízületi gyulladás az ízületek gyulladásos betegsége, amely rendszeres kezelést igényel. Gyakran nem könnyű megtalálni a az ízületi gyulladás legjobb kezelését. Bár erre a krónikus betegségre nincs gyógymód, még gyógyszeres kezelésekkel sem, az ízületi gyulladás...

Gyakorlatok isiász esetére

Az isiász, bár az egyik leggyakoribb fájdalom, továbbra sem értik sokan az ilyen típusú fájdalmat, amely hirtelen jelentkezik és jelentősen rontja az életminőséget. Az isiász kezelésének első lépése az ok megismerése. Az isiásznak számos oka van, mi pedig a hat...

Legjobb otthoni módszerek az isiász okozta fájdalom kezelésére

Az isiász az a fájdalom, amely akkor jelentkezik, amikor az isiászideg irritációnak van kitéve. A fájdalom általában a hát alsó részén jelentkezik, és a lábakra is kiterjed. Az isiász okozta fájdalom gyötrelmes lehet, és rendkívül ronthatja az életminőséget. Ebben a...

Share This